DISCUSSIE. Fiscus wil mee profiteren van olympische topprestaties: dit vinden onze lezers

Zuur wakker worden voor onze olympiërs. Vorige week vrijdag werden ze voorafgaand aan de Memorial Van Damme nog rijkelijk in de bloemetjes gezet en werd hun olympische premie nog officieel overhandigd. Vandaag blijkt dat ze mogelijk een groot deel van die premie terug zullen moeten betalen aan de fiscus. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem heeft al gereageerd en zegt dat het ‘niet aan de minister is om te beslissen welke uitzonderlijke prestatie vrijgesteld mag worden van belastingen’.

Bron: BELGA

De premies, in totaal 571.500 euro, zullen wel degelijk belast worden door de Belgische fiscus. Bij de twee vorige Spelen, in Londen en Rio, werden ze niet belast in België krachtens een overeenkomst over dubbele belastingheffing met het Verenigd Koninkrijk en Brazilië, en die twee landen besloten een bronheffing van 0 procent toe te passen. Ook met Japan heeft België zo’n akkoord, maar het land besloot het aan België over te laten om de premies van de leden van Team Belgium al dan niet te belasten.

Een gouden medaille leverde in Tokio 50.000 euro op (12.500 per atleet in een teamsport zoals hockey), een zilveren medaille ging gepaard met een premie van 30.000 euro en een bronzen medaille bracht 20.000 euro op. Er kon tot 5.000 euro verdiend worden met een achtste plaats.

Minister Van Peteghem: “Niet met willekeur beslissen”

De regering kan steeds besluiten om de premies uitzonderlijk vrij te stellen, maar dat lijkt Minister van Financiën Vincent Van Peteghem niet te gaan doen. “Een belastingvrijstelling op premies of prijzengeld mag niet met willekeur beslist worden. Het zou bijzonder ongepast zijn dat de Minister van Financiën met een duim omhoog of omlaag zou beslissen welke prestaties van sporters, auteurs, filmmakers of wetenschappers uitzonderlijk genoeg zijn voor een vrijstelling.”

Boosdoener in deze netelige situatie blijkt het eerder vernoemde akkoord tussen België en Japan te zijn. Omdat Japan de premies die in eigen land werden verdiend niet belast, is de Belgische fiscus eigenlijk verplicht om dat wél te doen. “We willen dubbele niet-belasting vermijden. Dit geldt voor élke Belg die een inkomen verdient in Japan, sporter of geen sporter. Daarom moeten we ook benadrukken dat de fiscus de winstpremies van onze Olympische atleten zeker en vast niet viseert met een aparte belasting, maar streeft naar een duurzame oplossing en geen eenmalige fix.”

Wat vind jij hiervan? Schandalig dat onze olympische atleten een deel van hun premie zouden moeten terugbetalen? Of terecht? Onderaan bundelen we een greep uit de binnengelopen reacties.

Volg het nieuws over Meest gelezen overal.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Meer sportnieuws