©  Mehdi Chebil

Proefpersonen gezocht voor zetpil tegen corona

Onderzoekers van het Institut Pasteur in Rijsel, in het noorden van Frankrijk, bekijken of het bestaande antibioticum clofoctol, dat wordt toegediend in de vorm van een zetpil, kan dienen om Covid-19 te behandelen. Ze zijn op zoek naar honderden proefpersonen.

dvtBron: Belga

Het instituut kondigde maandag aan dat het de eerste patiënt heeft gevonden voor de zogenoemde fase 2 van een klinische studie. Die moet bepalen of clofoctol helpt bij het verzachten van de symptomen patiënten niet in het ziekenhuis belanden. Verder onderzoeken de wetenschappers of het antibioticum kan worden ingezet als vroegtijdige behandeling.

Voor de testfase heeft het vermaarde onderzoekscentrum 350 tot 700 kandidaten nodig. Maar de zoektocht belooft niet gemakkelijk te worden. Er zijn namelijk enkele specifieke vereisten waaraan de testpersonen moeten voldoen: ze moeten minstens 50 jaar oud zijn, mogen niet gevaccineerd zijn en ze moeten minstens één symptoom van Covid-19 vertonen.

“Zes maanden geleden was het ongetwijfeld makkelijker zijn geweest”, zegt professor Xavier Nassif, algemeen directeur van het Institut Pasteur. In afwachting van onze toelatingen en vergunningen zijn heel wat mensen intussen gevaccineerd.”

De onderzoekers kijken allereerst in de noordelijke regio Hauts-de-France, en overwegen ook op de Franse Antillen te recruteren.

De stof wordt tijdens de test 2 keer per dag in de vorm van een zetpil toegediend, en dat voor een periode van 5 dagen.

Clofoctol wordt al in verschillende Europese landen voor andere behandelingen gebruikt.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Nu in het nieuws