Schepenen Greet Geypen en Koen Anciaux in de tuin aan het Ondernemershuis Oh!. 

Schepenen Greet Geypen en Koen Anciaux in de tuin aan het Ondernemershuis Oh!. ©  Stad Mechelen

Stad verkoopt ondernemershuis voor 1,8 miljoen, maar tuin houdt ze in handen

Mechelen -

De stad Mechelen gaat over tot de minnelijke verkoop van het ondernemershuis Oh! in de Kanunnik De Deckerstraat. Ze verkoopt het voor 1,8 miljoen euro aan de ondernemers die er vandaag huizen. De publieke tuin maakt geen deel uit van de overeenkomst.

Sven Van Haezendonck

Mechelen zet al jaren intensief in op de ondersteuning van startende ondernemers. Zo was het Oh! destijds de eerste co-workingplek in de stad. Ondertussen zijn er veel van die plekken bijgekomen. Die vaststelling heeft in 2019 mee geleid tot de beslissing van het stadsbestuur om het ondernemershuis in 2022 te verkopen.

In de voormalige kliniek in de binnenstad huizen nog altijd startende ondernemers. De huidige gebruikers willen het gebouw met eigen middelen verwerven om er hun activiteiten voort te zetten. Ze zijn ook van plan om er verder in te investeren. “Om het gebouw minnelijk te verkopen, moet we dat wettelijk motiveren met redenen van algemeen belang. Die zijn in dit geval duidelijk aanwezig, want het Oh! is belangrijk voor het Mechelse ondernemerschap”, zegt Koen Anciaux (Vld-Groen-m+), schepen van Eigendommen.

Door een minnelijke verkoop kan de stad de aanwezige kennis en expertise inzake ondernemen behouden. “Het Oh! zorgt voor meer jobs, welvaart en koopkracht en ook voor minder leegstaande bedrijfspanden. Door hun jarenlang opgebouwde expertise over ondernemen zijn de huidige bewoners goed geplaatst om startende en groeiende ondernemingen in de toekomst verder bij te staan”, vertelt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Economie.

Hoger geraamd

De verkoop staat maandag 6 september op de agenda van de gemeenteraad. Mechelen koppelt er wel enkele voorwaarden aan. Zo moet de uitbating van een kenniscentrum voor ondernemers gegarandeerd zijn en moet het jaarlijks cijfers van zijn werking voorleggen. In de meerjarenplanning raamde de stad de verkoop nog op twee miljoen euro. De tuin van het Oh! houdt de stad in handen. Die blijft publiek en maakt geen deel uit van de deal.

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mechelen in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws