Zaal ’t Getouw in Mol. 

Zaal ’t Getouw in Mol. © Tommy Maes

Cultuurcentrum ’t Getouw zoekt (alweer) nieuwe naam

Mol -

Cultuurcentrum ’t Getouw in Mol zoekt een nieuwe overkoepelende naam. Tot 17 oktober is er een onlinebevraging, waarbij iedereen voorstellen kan indienen voor een nieuwe naam. Een jury stelt daaruit een top drie samen. Uit die drie kanshebbers kiest de bevolking in een nieuwe stemming uiteindelijk een winnaar.

Vorig jaar had het cultuurcentrum al plannen om zich om te dopen tot Cultuurcentrum Mol, maar de naamsverandering werd kort nadien al afgeblazen. “Er was heel wat commotie rond ontstaan en ook de timing was niet ideaal”, zegt schepen van Cultuur Hilde Valgaeren (N-VA).

LEES OOK: Cultuurcentrum ’t Getouw blijft na kritiek op mogelijke naamsverandering ’t Getouw

“Ook willen we als gemeentebestuur inwoners en de vele bezoekers van ons cultuurcentrum betrekken bij de naamsverandering. Met de start van het nieuwe culturele seizoen en het feit dat mensen opnieuw kunnen genieten van diverse culturele voorstellingen, zagen we de kans om het participatietraject op te starten.”

Schouwburg Rex.

Schouwburg Rex. © Tommy Maes

Verwarring

Het cultuurcentrum zoekt de nieuwe naam vooral om praktische redenen. “Momenteel is er vaak verwarring rond de naam ’t Getouw en dat willen we in de toekomst vermijden”, verklaart Valgaeren. “Bij de oprichting van het cultuurcentrum in 1995 werd gekozen voor ’t Getouw als naam. Dat is een historische verwijzing naar de oude textielfabriek Van Dooren in de Molenhoekstraat, de locatie waar het cultuurcentrum toen zijn intrek nam. In de loop der jaren breidde het cultuurcentrum uit met dagcursussenwerking Pionier en Schouwburg Rex. Bij bezoekers is er daardoor verwarring over waar ze precies moeten zijn. Het gebeurt vaak dat bezoekers tickets kopen voor een voorstelling in Schouwburg Rex en dan per vergissing aan ’t Getouw aanschuiven. Bovendien is ’t Getouw ook de naam van het Administratief Centrum dat zich op dezelfde locatie bevindt.”

De naamsverandering betekent niet dat de naam ’t Getouw verdwijnt. “We zoeken een overkoepelende naam voor de verschillende locaties en werkingen van het cultuurcentrum”, zegt de schepen. “De namen van de locaties of deelwerkingen blijven behouden, waaronder Zaal ’t Getouw, Schouwburg Rex en Pionier.

Tot 17 oktober kan iedereen een nieuwe naam voorstellen via www.getouw.be/nieuwenaam. Nadien kiest een jury een top drie, waarop dan in een latere fase opnieuw kan worden gestemd. Het resultaat van de stemming wordt daarna voorgelegd aan de gemeenteraad die de nieuwe naam officieel bekrachtigt.(mto )

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mol in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws