©  ISOPIX

Taliban beloven uitgezette Afghaanse migranten terug te nemen

De taliban zijn bereid uitgezette Afghaanse vluchtelingen en migranten terug te nemen, heeft woordvoerder Zabihoellah Moedjahid gezegd in een interview met de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung. Dat geldt volgens hem ook voor Afghanen die uitgezet worden omdat ze een misdrijf hebben begaan. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft maandag een resolutie gestemd die “engagementen” van de taliban vastlegt ten gunste van een “veilig” vertrek van degenen die Afghanistan willen verlaten.

Uitgeprocedeerde asielzoekers of wegens een misdrijf uitgezette Afghanen zouden bij terugkeer in Afghanistan wel voor de rechtbank moeten verschijnen. “De rechtbank moet beslissen hoe het verder met hen zal gaan”, aldus de woordvoerder.

LEES OOK: Belgische ambassade kreeg al bericht van 125 mensen die achterbleven in Afghanistan

Eerder deze maand verklaarde Nederland de mogelijkheid te willen behouden om Afghaanse asielzoekers gedwongen uit te zetten naar hun land van herkomst. Dat stond in een brief aan de Europese Commissie die Nederland en vijf andere EU-lidstaten hadden ondertekend. Naast Nederland ging het om Duitsland, België, Oostenrijk, Denemarken en Griekenland.

Begin juli had de Afghaanse regering aan de Europese Unie meegedeeld dat ze voor een periode van drie maanden stopt met het terugnemen van onder dwang teruggestuurde asielzoekers. Nu de taliban de macht hebben overgenomen in Afghanistan, komt er volgens de taliban-woordvoerder dus een einde aan die tijdelijke stop. 

LEES OOK: Neha, het ‘huppelende meisje’, wil nooit meer terug naar Afghanistan: “En het eten vond ik er ook al niet lekker”

VN-Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft maandag een resolutie gestemd die “engagementen” van de taliban vastlegt ten gunste van een “veilig” vertrek van degenen die Afghanistan willen verlaten. De door Frankrijk gevraagde eis voor een beveiligde zone verviel.

De tekst verwijst naar de toezeggingen die de taliban vrijdag hebben gedaan dat Afghanen hun land te allen tijde en op alle mogelijke manieren ongehinderd hun land mogen verlaten. De Raad “verwacht” dat de taliban “deze en alle andere verplichtingen nakomen. “

De resolutie eist ook dat Afghanistan niet opnieuw een veilig onderkomen voor terroristen wordt.

Voorts benadrukt de tekst de noodzaak van humanitaire hulp en de vrijwaring van de mensenrechten, in het bijzonder die van vrouwen, kinderen en minderheden.

De resolutie vermeldt echter niet de onlangs door de Franse president Emmanuel Macron in het spel gebrachte veilige VN-zone in Kaboel.

Dertien van de vijftien leden van de V-Raad stemden voor de door de VS, Frankrijk, Ierland en het Verenigd Koninkrijk ingediende resolutie. China en Rusland onthielden zich.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws