Jens Stoltenberg 

Jens Stoltenberg ©  REUTERS

NAVO secretaris-generaal Stoltenberg waarschuwt: “Groot gevaar” voor aanslag op luchthaven van Kaboel

Na de Amerikanen, de Britten en de Duitsers eerder al heeft nu ook de grote baas van de NAVO gewaarschuwd voor een aanslag op de luchthaven van Kaboel. Jens Stoltenberg spreekt zelfs over een “groot gevaar”.

tg

Het risico over een mogelijke aanval op de luchthaven van Kaboel, waar buitenlandse troepen onder wie ook Belgische militairen zoveel mogelijk mensen probeerden te evacueren, circuleert al verschillende dagen. Veiligheidsdiensten hebben aanwijzingen dat een Afghaanse tak van ISIS nog meer verwarring en paniek zouden willen zaaien door een aanslag te plegen. Gisteren waarschuwde de Amerikaanse president voor de gevaren, nu bevestigt de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg die vrees nog eens.

LEES OOK: België stopt met evacueren uit Afghanistan: wat met wie achterblijft?

De VS hebben hun burgers gewaarschuwd om de luchthaven van Kabul te vermijden en pas te komen wanneer ze zeker zijn dat ze geen uren moeten aanschuiven voor de luchthavenpoorten. Want net daar zou de dreiging het grootste zijn.

Er zijn geen verdere details gegeven over de mogelijke dreiging van een ISIS-aanval, en de groep heeft niet publiekelijk gedreigd met aanslagen in Kaboel.

Toch zouden buitenlandse inlichtingendiensten informatie hebben die op meer dan op geruchten gebaseerd is. Dat heeft ook Defensie in Duitsland begin deze week nog bevestigd.

LEES OOK: Taliban versperren Belgische bus op weg naar luchthaven

Amerikaanse troepen controleren momenteel de internationale luchthaven. Ze helpen hun eigen burgers en die van andere landen te evacueren, waaronder Afghanen die met westerse troepen hebben samengewerkt en vrezen voor hun veiligheid onder de taliban. België heeft woensdagavond beslist om de evacuaties stop te zetten.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws