Talibanstrijders doorzoeken een auto aan een checkpoint. Vandaag werd ook een bus met passagiers voor de Belgische vluchten tegengehouden. ©  AP

Taliban versperren Belgische bus op weg naar luchthaven

Een bus met aan boord een vijftigtal passagiers bestemd voor de evacuatie door Belgische militairen uit Kaboel is vandaag staande gehouden door de Taliban. Daarbij werden er ook geweerschoten gelost en moesten de passagiers zich verspreiden. Zij geraakten niet meer op de luchthaven. Vier andere bussen slaagden wel in dat opzet.

Hannes Cattebeke

De situatie rond de luchthaven van Kaboel verslechtert. Westerse troepen hebben nog maar enkele dagen om hun landgenoten en Afghanen in gevaar te evacueren. Bij Defensie klinkt het dat de toegang tot de luchthaven moeilijker en moeilijker verloopt.

LEES OOK: De klok tikt genadeloos voor evacuaties uit Afghanistan: welk lot staat de achterblijvers te wachten?

Vandaag werd net zoals gisteren opnieuw geprobeerd om mensen op de Belgische lijst elders in de stad op te pikken met bussen en hen op die manier de luchthaven binnen te loodsen. Maar bij een van de bussen ging het mis. Hij moest halt houden aan een checkpoint van de Taliban. Daarbij is het tot een confrontatie gekomen en werden er geweerschoten gelost. De passagiers hebben zich verspreid, maar zijn nadien niet meer op de luchthaven geraakt.

LIVE. Volg de ontwikkelingen in Afghanistan en de evacuatiemissie hier op de voet

(later meer) .

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners