© Chris Van Rompaey

Het monument voor de oorlogsslachtoffers van de 4e Artillerie staat te verloederen. © Chris Van Rompaey

Oorlogsmonument in Lier bekrast met hakenkruisen

Lier -

Het monument voor de oorlogsslachtoffers van het 4e Artillerieregiment op de Dungelhoeffsite in Lier staat al een tijd te verkommeren. Iemand heeft er onlangs zelfs hakenkruisen in gekrast. Schepen Sabine Leyzen (Open Vld) wil het monument terug naar het Paradeplein brengen.

Chris Van Rompaey

Het was Bert Somers die op Facebook de toestand van het monument uit 1936 aankaartte. “De gietijzeren letters verdwijnen een na een en het bronzen deurtje heeft pootjes gekregen. Een meer zichtbare plaats dan wat verstopt achteraan was misschien beter geweest?”, vraagt hij zich af.

Verdwenen deurtje

Het monument werd in 1936 op de erekoer, nu het Paradeplein, van de toenmalige Dungelhoeffkazerne geplaatst. De tekst vermeldt ‘Aan de 208 doden van het 4e artillerieregiment’, maar dat is amper nog te lezen. Op de centrale zuil staan de namen van de voornaamste plaatsen waar de eenheid werd ingezet: Namen, Dendermonde, de IJzer, Eessen en Kortemark. Een koperen deurtje, waar mogelijk ooit de namenlijst van de gesneuvelden zat, is verdwenen. Volgens schepen Rik Verwaest (N-VA) ligt dat in het stadsmagazijn.

Het koperen deurtje is afgebroken en ligt nu in het stadsmagazijn. © Chris Van Rompaey

De stad Lier laat begin 2012 het monument demonteren, want het moest wijken voor de aanleg van de parking onder het Paradeplein. Een jaar later krijgt het monument een nieuwe plek in de groene zone tussen de nieuwbouwappartementen en zwembad De Waterperels. Daar werd het ondertussen een hangplaats voor jongeren. Dat die niet allemaal evenveel respect tonen voor een monument voor oorlogsslachtoffers werd onlangs pijnlijk duidelijk.

Verveelde jeugd

Het monument voor de oorlogsslachtoffers van het 4e Artillerieregiment wordt namelijk sinds kort ontsierd door enkele hakenkruisen, weliswaar verkeerd getekend, maar toch. Schepen en historicus Rik Verwaest maakt er zich behoorlijk druk in. “Wat doet een verveelde puber zoal? Hakenkruisen tekenen op een gedenkteken voor de gesneuvelden, blijkbaar. Dit is natuurlijk geen signaal van oprukkend nazisme bij de Lierse jeugd. Maar het toont wel dat deze generatie nog amper beseft voor welk gitzwart verleden die swastika staat. Jongeren moeten de last van het verleden niet dragen. Maar het is aan hen om niet dezelfde fouten te maken. Bestrijd jullie vakantieverveling eens met een goed geschiedenisboek. Jullie goesting in nazi-graffiti zal dan snel over zijn.”

Schepen van Onroerend Erfgoed en Patrimonium Sabine Leyzen belooft er alles aan te doen om het monument in ere te herstellen. “Liefst wil ik dat het monument opnieuw een plaats krijgt op het Paradeplein. We hebben alleszins al nieuwe letters besteld, maar we wachten om ze te plaatsen tot we de beslissing over een eventuele nieuwe locatie genomen hebben. De korpsadjudant van het Bataljon Artillerie in Brasschaat steunt alleszins de intentie om het monument in ere te herstellen en indien mogelijk te verplaatsen.”

 © Chris Van Rompaey

 © Chris Van Rompaey

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten