Het comité ‘Eerherstel voor Cathelyne’ hield vorig jaar een wake aan de heksensteen. © Chris Van Rompaey

Heksensteen krijgt nieuwe tekst die vermeende heks in ere herstelt

Lier, Nijlen -

De stad Lier laat de tekst bij de heksensteen op de Grote Markt zeer binnenkort aanpassen. De huidige tekst doet namelijk afbreuk aan Cathelyne Van den Bulcke uit Nijlen, die op die plek onterecht als heks verbrand werd. Door haar moed stopte trouwens de Lierse heksenwaan.

Chris Van Rompaey

“Tot de heraanleg van de Grote Markt in 2012 was het ‘rondeke van de Grote Markt’, de heksensteen dus, omgeven door een unieke spiraal van kasseien. Sinds de heraanleg is die spiraal er niet meer. Onder de ronde heksensteen plaatste de stad toen een rechthoekige tegel met het opschrift ‘Markeert volgens overlevering de plaats waar de laatste heks in Lier werd verbrand.’ Deze tekst doet afbreuk aan de moed van Cathelyne Van den Bulcke”, zegt schepen van Roerend Erfgoed en Toerisme Rik Verwaest (N-VA).

Rehabilitatie

Het was het comité ‘Eerherstel voor Cathelyne’ dat in juli vorig jaar het Lierse stadsbestuur vroeg om Cathelyne Van den Bulcke symbolisch te rehabiliteren. Op 20 januari 2021 sprak het schepencollege formeel de symbolische rehabilitatie uit van Cathelyne Van den Bulcke, Anneken Faes en Anna Cops, de drie door de Lierse schepenbank als heks veroordeelde vrouwen.

De ronde heksensteen blijft behouden. De tegel met uitleg wordt vervangen. © Joren De Weerdt

“Ondertussen hebben we beslist om de huidige rechthoekige steen binnenkort te verwijderen. We gaan die steen vervangen door een ring in messing met volgende tekst: ‘Cathelyne Van den Bulcke uit Nijlen werd hier verbrand als heks (20/01/1590). Door haar moed stopte de Lierse heksenwaan.’ We mikken op september voor de officiële inhuldiging”, zegt schepen Verwaest.

Persoonlijke moed

Rik Verwaest verduidelijkt: “Dat de Lierse heksenwaan eindigde bij slechts één terechtstelling, is vooral te danken aan de persoonlijke moed van Cathelyne Van den Bulcke. Hoewel ze haar lot dankte aan de beschuldiging van Anneken Faes, weigerde ze zelf om anderen aan te wijzen. Anneken Faes en Anna Cops werden uiteindelijk veroordeeld tot vasten en verbanning.”

De stad neemt de gelegenheid te baat om de heksensteen ongeveer twee meter op te schuiven in de richting van de oorspronkelijk locatie. Op die plek vonden later nog terechtstellingen plaats. De laatste terechtstelling was op 11 mei 1842, toen de moordenaar van de Nijlense pastoor Petrus De Groof er onthoofd werd.

Het maken van de ring in messing, het herplaatsen van de ronde heksensteen en het plaatsen van de ring kosten de stad 5.613 euro zonder btw.

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Lier in als startgemeente.

Nu in het nieuws