Rudy Herrijgers aan Den Driehoek, met rechts het Brouwershuis (nu immobiliën). Links, waar nu een kledingwinkel is, was dancing The Love. 

Rudy Herrijgers aan Den Driehoek, met rechts het Brouwershuis (nu immobiliën). Links, waar nu een kledingwinkel is, was dancing The Love. © Neel Vermeiren

BLIJVEN PLAKKEN. “Het open dak van de Zodiac”

Wuustwezel -

Het kruispunt van Bredabaan en Dorpsstraat, den Driehoek in de volksmond, was de plek om uit te gaan einde van de twintigste eeuw. Hier zijn veel koppeltjes gevormd en kon je blijven plakken tot in de vroege uurtjes.

 

Blijven Plakken

Het voorbije anderhalf jaar leefden we met de rem op. En dat was ooit wel anders. In deze reeks blikken we nostalgisch terug op onze wonderjaren 80 en 90. De jaren waar in Antwerpen, de Kempen of Mechelen in de verste verte geen avondklok viel te bespeuren.      

 

“Ik woon al mijn hele leven op den Driehoek”, getuigt Eric Delcroix (61). “Ik zou vroeger nooit geloofd hebben dat hier geen cafés meer zouden zijn. Buiten een Grieks restaurant is hier geen horeca meer. Dat is echt de teloorgang van een stevige uitgaansbuurt. Velen praten met nostalgie over een tijd waarin bijna alles kon.” Aan het kruispunt had je feestzaal De Kempen, café Den Driehoek (later Brouwershuis), de Tramstatie, dancing The Love, café Nederland, café Oost-West en café De Sportvriend bij Stakke Roelen.

“De enigen die alle memoires van deze buurt zouden kunnen vertellen zijn Eric Chantrain en José Bohez die er een frietkot uitbaatten”, herinneren Rudy Van den Kieboom, Ronny Staepels en Luc De Jong zich nog. “Zij waren tijdens het weekend de enigen die nuchter waren. Wie liefdesverdriet had, ging er zijn verhaal vertellen. Wie ruzie had gemaakt ging er zijn nare gevoelens doorslikken met een frietje en een cervela.”

Jan Janssens en Ingrid, uitbaters van The Love

Jan Janssens en Ingrid, uitbaters van The Love © Stefan Schoepen

De heren hebben ook mooie herinneringen aan dancing The Love. Die werd opgericht door Tuur van Houte, zijn dochter en schoonzoon, die er een motorcafé openden. “Als jonge gast en motorliefhebber keek ik mijn ogen uit naar al die glimmende machines”, zegt Eric Delcroix. “Mijn man zaliger bouwde The Love om tot een gezellige en succesvolle disco,” vertelt Lily Aerts. “Dat is waar”, getuigen Rudy, Ronny en Luc opnieuw. “Er was goede muziek, de bar was sfeervol verlicht en in het half donker plakten de koppeltjes tegen elkaar. Je kan er slows dansen op een kleine, vierkante tegel.” In de Tramstatie van Jef en Cie Vermeiren was het duivenlokaal gevestigd. Hier stonden biljarten en zoon René Vermeiren, gekend van commentator bij de cyclo-crossen, leerde hier vele mannen biljarten. “Daarna nam Ludo Kuypers het café over en maakte er de Oase van,” weet Robby De Meutter. “Biljartclub Nooit Volleerd was toen heel succesvol.”

Ambiance in The Love

Ambiance in The Love © Stefan Schoepen

Café Den Driehoek werd uitgebaat door Cor Verbeuren. De Sint-Jorisgilde had er een schietstand. Zoon Louis Van Staay was één van de organisatoren van de volksspelen tijdens de kermis. Dat waren echte hoogdagen die een massa volk lokten. “Later werd dit café Brouwershuis, uitgebaat door Peet Van Looveren,” weet Rudy Herrijgers. “Ik heb daar mijn vrouw leren kennen. Feestzaal De Kempen was het stamlokaal van harmonie De Jonge Scheuten. Daar hielden we ook ons teerfeest, worstenbroodfeest en mosselfeest. Met de harmonie trokken we door het dorp en bezochten alle cafeetjes. Er werd een stevige pint gedronken. Ook in café Nederland waar Mai van Nel Cool achter de toog stond. Mai had een ruime boezem en als iemand iets van ’t schap bestelde, was er veel hilariteit.”

Elk weekend werden er bals georganiseerd in De Kempen. Vele sportverenigingen hielden er hun jaarlijks bal. The Starmasters, The Red Stars en The Daydreamers zorgden voor een overvolle zaal. “Ook de jaarlijkse fanbals van de Wuustwezelse motorcrossers waren hoogdagen”, getuigen Marleen Van Loon en Greg De Bruyne.

The Starmasters zorgden voor volle zalen.

The Starmasters zorgden voor volle zalen. © rr

Het open dak van de Zodiac

Wat verder in de Dorpsstraat stond dancing-café en feestzaal Zodiac, uitgebaat door Vic Hens en Maria Rombouts. Zoon Jan Hens, die enkele maanden geleden door een brand in zijn zaak om het leven kwam, speelde er als dj de pannen van het dak. Bij goed weer schoof het dak ook echt open. Zodiac was een chique gelegenheid met een blinkende gouden toog, tapijtjes op de tafels en knusse met fluwelen kussens uitgedoste zetels waar je met je liefje in kon wegduiken. “Maria en Vic genoten van de ambiance en waren vriendelijke uitbaters. Maar ze kenden hun grenzen. Je moest er niet op de chique stoelen of tafels gaan staan. Een kussend koppeltje konden ze verdragen maar je moest er niet minutenlang zitten tongzoenen. Want dan kwam Maria wel zeggen dat ze zich moesten gedragen. En wanneer Vic dacht dat de muziek te luid stond en dit de buren zou storen, kwam hij aan de knoppen draaien.”

De gouden toog van de Zodiac

De gouden toog van de Zodiac © Marina Aertsen

“Den driehoek en de Dorpsstraat zijn steeds speciale plekken geweest voor mij,” besluit Koen Scheipers. “Als kind kwam ik veel bij Cor Verbeuren, want ze was een tante van mijn pa. In De Kempen werkte ik jaren. Ik moest er glazen ophalen en alles opruimen. Wanneer dat gebeurd was trokken we nog met de hele bende naar de stad om er kip te gaan eten in ’t Kiekenkot. Wie zou denken dat een twintigtal jaren later dit alles zou verdwenen zijn.”

Lees hier alle plakverhalen uit jouw gemeente en ver daarbuiten

 (vw)

Maria Rombouts leidde de Zodica met vaste hand.

Maria Rombouts leidde de Zodica met vaste hand. © Marina Aertsen

De volksspelen waren toppers tijdens de kermissen. Hier de ploeg van Jef Stroop met boven Hugo Chantrain, Frans Bevers, Wim De Ruysscher, Jos Bevers en onder Chil Bevers, Chris Vermeiren en Ludo Buts.

De volksspelen waren toppers tijdens de kermissen. Hier de ploeg van Jef Stroop met boven Hugo Chantrain, Frans Bevers, Wim De Ruysscher, Jos Bevers en onder Chil Bevers, Chris Vermeiren en Ludo Buts. © Ria Vermeiren

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Wuustwezel in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws