Rudi Pauwels bij het gebouw waar vroeger Jebra gevestigd was. 

Rudi Pauwels bij het gebouw waar vroeger Jebra gevestigd was. © Jan Brys

BLIJVEN PLAKKEN. “De politie bleef bij ons geregeld zelf aan de toog plakken”

Brasschaat -

Convenio, Iuvenus, Jebra of Den 80, Kamejo, HobNob, het zijn allemaal Brasschaatse jeugdhuizen. Maar alleen laatstgenoemde bestaat nog. We gingen op zoek naar herinneringen aan de verdwenen jeugdhuizen en we kwamen terecht bij Rudi Pauwels. Hij was lange tijd voorzitter van Convenio én van de Jeugdraad in Brasschaat.

 

Blijven Plakken

Het voorbije anderhalf jaar leefden we met de rem op. En dat was ooit wel anders. In deze reeks blikken we nostalgisch terug op onze wonderjaren 80 en 90. De jaren waar in Antwerpen, de Kempen of Mechelen in de verste verte geen avondklok viel te bespeuren.      

 

Rudi groeide op in Maria-ter-Heide en was al vlug actief bij Convenio. Hij denkt nog vaak terug aan die goede oude tijd.

Eerste verjaardag van Convenio.

Eerste verjaardag van Convenio. © RR

“Ik beklaag me echt niets van al wat we toen hebben gedaan. Vele Brasschatenaren herinneren zich vast nog de optredens die we organiseerden. Ik denk dan aan Scooter en De Kreuners toen die nog niet zo bekend waren. Voor 30.000 Belgische frank kwamen die mannen in de tuin van Convenio spelen. We hadden toen ook connecties met The Pebbles. Zij waren er ook om hun single “Seven Horses in the Sky” te signeren. Eigenlijk organiseerden wij meer optredens van de gemeente Brasschaat”, meent Rudi.

Groepsfoto van Convenio met Rudi met beker.

Groepsfoto van Convenio met Rudi met beker. © RR

Er was ook geregeld een samenwerking tussen verschillende jeugdhuizen. Zo staken we een keer een optreden van beginnende Belgische groepen in elkaar op het grote grasveld naast het kasteel. Ons jeugdhuis Convenio telde 120 leden. In het centrum was er Jebra, die hadden er meer. Jebra werd meestal “den 80” genoemd, naar het huisnummer op de Miksebaan waar het jeugdhuis gevestigd was. Later werd dat pand afgebroken en verhuisde Jebra naar het park in het gebouw waar nu Aralea zit”.

“In Convenio was ik vaak dj van dienst. Wij hadden zeer tolerante buren. Soms belden anderen al eens naar de politie. Maar die agenten waren te paaien. Ze bleven gewoon mee aan de toog hangen en pinten pakken. Toen kon dat nog. Als alles rustig was, vertrokken ze, andere tijden, he. We kregen ook vaak het bezoek van de schepen voor Jeugd. Dat was toen Rik Decleir, vader van acteur Jan Decleir. Ook Ward Beysen, later bij Open VLD kwam over de vloer, maar dan als controleur om na te gaan of we de subsidies die we kregen wel nuttig gebruikten. En dat deden we ook wel. We gingen soms op daguitstap en dan verbroederden we met andere jeugdhuizen buiten de provincie”.

10-jarig bestaan van Convenio met Scooter op de planken.

10-jarig bestaan van Convenio met Scooter op de planken. © RR

In die tijd waren er in Brasschaat natuurlijk ook de dancings Dixies en Confetti’s. “Dat was minder mijn ding. Maar ik was wel gefascineerd door het lichtspel in Dixies”, zegt Rudi.

Rudi kwam na zijn legerdienst die hij als gewetensbezwaarde volbracht, in het Gemeentelijk Instituut Brasschaat (GIB) terecht. Daar werkte hij gedurende 37 jaar als opvoeder, tot aan zijn pensioen. Op 1 januari 2013 werd hij gemeenteraadslid voor Brasschaat 2012 waarvan hij fractieleider is.

Lees hier alle plakverhalen uit jouw gemeente en ver daarbuiten

(jbr)

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Brasschaat in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws