Themabeeld 

Themabeeld ©  AFP

Nederland en Duitsland stoppen voorlopig met gedwongen uitzettingen van Afghanen, België volgt niet

Het komende halfjaar worden in Nederland geen uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoekers gedwongen uitgezet naar Afghanistan. Staatssecretaris voor Migratie Sammy Mahdi (CD&V) herhaalde vandaag dat hij voorstander blijft van gedwongen repatriëringen naar Afghanistan, en dat ondanks de snel verslechterende veiligheidssituatie daar.

jvh, fem, thvBron: BELGA

Mahdi en zijn kabinet verwijzen naar het andere systeem in Nederland, waar Buitenlandse Zaken om de 6 maanden advies geeft en het vorige advies nog dateert van de periode toen er nog geen sprake was van terugtrekking van de troepen uit Afghanistan. Aangezien de situatie nu helemaal anders is en het volgende advies van Buitenlandse Zaken er maar in september komt, voeren ze nu voorlopig een moratorium in, luidt het.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Ook voor Somalië is er geen erkenningsgraad van 100% ondanks bestaan van Al Shabaab. Ook daar volgen we CGVS en hun analyses, niet ons politiek buikgevoel. Afghanen staan al jaren helemaal bovenaan in asielcijfers. We bieden vandaag al vaak bescherming aan mensen in nood, zeker ook uit Afghanistan. Dat zal ook zo blijven. Gelukkig maar”, tweet de staatssecretaris.7

LEES OOK: Begonnen als kleine beweging van ‘studenten’, nu na ‘langste oorlog van de VS’ sterker dan ooit: wie zijn de taliban?

Nederland

Als gevolg van het Nederlandse besluit wordt ook de beslistermijn voor lopende asielzaken voor Afghanen verlengd met een jaar. Daarbij geldt een maximale termijn van 21 maanden. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde in oktober opnieuw de veiligheidssituatie in Afghanistan beoordelen. Maar dit zogeheten ambtsbericht zal vanwege de snelle verslechtering in het land al sneller komen, schrijft Broekers aan de Tweede Kamer.

De afgelopen week was er ophef, omdat de Nederlandse regering samen met vijf andere landen, waaronder ook België, erop aandrong bij Afghanistan om uitgeprocedeerde asielzoekers op te nemen. Het kwam het Nederlandse kabinet op kritiek te staan van verschillende partijen en belangenorganisaties. Ook in ons land ontstond er discussie over het verzoek.

Ook Duitsland stopt

Ook Duitsland gaat voorlopig geen mensen meer uitzetten naar Afghanistan vanwege de onstabiele veiligheidssituatie in het land, maakte het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken kort na de Nederlandse beslissing bekend. “Als gevolg van de huidige ontwikkelingen met betrekking tot de veiligheidssituatie heeft de minister van Binnenlandse Zaken besloten de uitzettingen naar Afghanistan voorlopig op te schorten”, aldus een woordvoerder.

In Afghanistan rukt de taliban in snel tempo op, nadat de internationale troepenmacht onder leiding van de Amerikanen het land de afgelopen maanden grotendeels heeft verlaten. De radicaalislamitische beweging heeft inmiddels negen provinciehoofdsteden ingenomen. Het Amerikaanse leger denkt dat de Afghaanse hoofdstad Kaboel binnen 30 dagen zou kunnen vallen.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws