Mokerslag voor sterke Belgian Cats: een puntje verschil zorgt voor uitschakeling tegen Japan

Geen halve finales op de Olympische Spelen voor de Belgian Cats. Onze basketbalvrouwen speelden een sterke partij tegen thuisland Japan, maar gingen uiteindelijk met 86-85 onderuit. Kim Mestdagh miste in de laatste seconde de winnende bal.

Vincent Van Genechten

De Cats startten zoals gewoonlijk met Julie Allemand, Kim Mestdagh, Antonio Delaere, Emma Meesseman en Kyara Linskens. Meesseman was vooralsnog de beste speelster van het toernooi na drie partijen met een gemiddelde van 27.3 punten.

LIVE: Eerste kwart

Het eerste kwart verloopt gelijkopgaand. Meesseman kon al enkele keren scoren, net als Kim Mestdagh. De Japanse driepunters vielen aanvankelijk niet, maar na eentje van Takada stond de thuisploeg 15-13 voor. De Cats rebounden wel goed en houden het tempo hoog. Na een 17-13 voor Japan neemt Philippe Mestdagh een eerste time-out. Dat resulteert in een drietje van Hanne Mestdagh, ondanks stevige Japanse defensie.

Tweede kwart

Japan begon met een driepunter, beantwoord door een lay-up van Jana Raman. De Japanse defensie was echter uitstekend, waardoor de Cats moeilijk in hun ritme kwamen en Meesseman erg lastig in positie was te brengen. Aan de overkant vielen de driepunters wel: 30-18 voor de Japanse vrouwen… Na een time-out reageerden de Cats via Kim Mestdagh en Meesseman: 30-25. Na een bom van Allemand (30-28) kwam er een Japanse time-out.

Het ging zalig op een neer. Japan ging weer naar zeven punten voorsprong, maar dankzij Delaere en Kim Mestdagh kwamen de Cats opnieuw op voorsprong. Mestdagh zorgde nog voor een ‘three point play’ en kwam op 14 punten vlak voor rust. Na een score van de goed inlopende Raman kwam de ruststand op het bord: 42-41 voor de Cats. Spanning alom.

Derde kwart

De Cats beginnen de tweede helft met een score van Meesseman. Wat later veert de Belgische bank recht na een machtig blok van Allemand, gevolgd door een air ball van de Japanse vrouwen en een score van Raman: 46-43. Ook Meesseman pakt dan uit met een blok, waarna Kim Mestdagh een driepunter binnenknalt. Nog wat stevige defensie zorgt voor een makkelijke score van Allemand en een prachtig schot van Meesseman: 53-45.

De sterren van de Cats komen onder stoom. Mestdagh met een driepunter en Allemand naar Meesseman: 58-48. Delaere mist wat later een onmisbare lay-up, maar de Japanners straffen het niet af. Oef. De spanning is te snijden. Julie Vanloo scoort dan haar eerste punten, waarna Mestdagh een time-out pakt: 60-55

Vierde kwart

Meesseman staat er weer: eerst een jumper binnenknallen, dan uitstekend verdedigen. Maar Japan is niet van plan om zich gewonnen te geven. Open driepunter en het verschil is zes punten. Allemand antwoordt met een sterke score, maar daar is een nieuwe Japans drietje en erna een lay-up: 72-69. Na een Belgische time-out zorgt Allemand voor balverlies gevolgd door de gelijkmaker van Japan. Delaere antwoordt vervolgens met een driepunter, waarna Japan op 75-75 komt.

Het gaat opnieuw op en neer in deze fascinerende kwartfinale. Meesseman maakt haar 25ste punt, goed voor een voorsprong van vier punten voor de Cats. De Belgen missen dan twee goeie kansen op een driepunter. Nog een kleine twee minuten: 81-77. Vanloo maakt dan een onsportieve fout: twee (rake) vrije worpen en bal voor Japan, dat gelijkmaakt. Maar Raman zorgt voor 83-81, waarna Japan opnieuw langszij komt. Meesseman pakt dan een offensieve rebound en Allemand twee vrije worpen scoort. Japan gaat dan voor een driepunter, binnen… 85-86. Kim Mestdagh mist. Over en uit.

 

 ©  BELGA

 

 ©  AFP

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

Spanje of Frankrijk in halve finales

Eerder op de dag plaatsen Servië en de VS zich al voor de halve finales. Spanje en Frankrijk strijden nog om het vierde plekje in de halve finales.

Volg het nieuws over Olympische Spelen Tokio overal.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Meer sportnieuws