© Yolanda Van Dromme

Jonge reebok en vos poseren voor Brasschaatse hobbyfotografe: “Ik zat precies in levend dierensprookje”

Brasschaat -

De Brasschaatse Yolanda Van Dromme slaagde erin om zondagavond rond 21.30u een vos én een reebok samen te fotograferen in een bos in haar woonplaats. Haar sprookjesachtige foto’s op de facebookgroep ‘Ge Zijt van Brasschaat als’ leverden dinsdag meteen meer dan achthonderd likes en honderdtwintig reacties op. Sommigen vinden het zelfs té toverachtig en denken dat Yolanda de beelden bewerkt heeft. “Goed knip- en plakwerk”, schrijft iemand. Maar volgens de vrouw en onze fotodienst zijn de beelden authentiek. Ook een boswachter zegt dat wilde dieren van verschillende soorten wel vaker elkaars gezelschap opzoeken.

Kristin Matthyssen

Feeëriek, Eftelingachtig, natuurfoto’s waarmee je prijzen kan pakken: op sociale media oogst de uitzonderlijke fotoreeks van Yolanda Van Dromme veel superlatieven en lof. Sommigen geloven zelfs niet dat een ree en vos zo mooi voor een lens kunnen poseren en betichten de fotografe al van photoshop. “Ik zie geen schaduw van de diertjes op de lichtere, open plaatsen”, merkt iemand argwanend op, alsof we het over de foto’s van de eerste maanlanding van Neil Armstrong en Buzz Aldrin in 1969 hebben. “En als je héél goed kijkt zie je een orang-oetan hangen in de boom juist boven die tijger die zich verstopt in de struiken!”, schrijft iemand anders.

 

 ©  Yolanda Van Dromme

“Het lijkt inderdaad zo, maar het is puur lichtinval. Daarom lijkt het een prentje uit een sprookjesboek!”, riposteert Yolanda Van Dromme. Haar man, Patrick Van Noten, valt haar bij: “De foto’s staan zo op het geheugenkaartje van ons fototoestel. Daar kan je niet op knippen en plakken. Wie het niet gelooft mag dat kaartje komen controleren.” Patrick raakte verslingerd aan natuurfotografie in Afrika. Zo filmde hij in 2019 in het Keniaanse Tsavo East eens een twee kilometer lange kudde van buffels die door leeuwen werd aangevallen. Via Patrick leerde Yolanda het plezier kennen van unieke natuurfoto’s maken. En ook het Vlaamse ‘wildlife’ kan hen na alle Afrikaanse avonturen nog bekoren.

Yolanda Van Dromme en haar man Patrick Van Noten tijdens een fotosafari in Kenia. Maar ook het lokale wildlife in Brasschaat kunnen beiden waarderen. 

Yolanda Van Dromme en haar man Patrick Van Noten tijdens een fotosafari in Kenia. Maar ook het lokale wildlife in Brasschaat kunnen beiden waarderen. ©  rr

Authentiek beeldmateriaal

Onze fotodienst kreeg de originele fotoreeks doorgestuurd in hoge resolutie, en concludeerde na het bestuderen van de reeks, het tijdstip, de instellingen en het type van toestel dat het om authentiek beeldmateriaal gaat en er niks getrukeerd werd. Het is ook omdat het al wat begon te schemeren dat je dit soort effect kan krijgen.

 

 ©  Yolanda Van Dromme

Yolanda Van Dromme is in elk geval nog altijd in de zevende hemel na haar unieke duo-ontmoeting met twee van de Belgische ‘Big Five’ in het wild, gesteld dat we deze reebok door een edelhert vervangen. “In België, Europa en zelfs wereldwijd is een vos samen met een ree in de vrije natuur fotograferen quasi onmogelijk. De vossenpopulatie doet het goed in De Inslag, De Uitlegger en het militair domein”, vertelt Yolanda, die de exacte locatie geheimhoudt om vossenjagers niet op gedachten te brengen. “Als je ze wil tegenkomen, heb je de meeste kans ‘s morgens rond zes uur of ‘s avonds tussen half tien en tien uur.”

Poseren als een baby’tje

Deze foto ‘s werden zondagavond rond 21.30u genomen met een standaard Sony-camera. “Eerst zag ik die vos die heel leuk begon te poseren en dan verscheen plots de ree op de achtergrond, die ook begon te poseren, terwijl ik rustig verschillende foto’s nam op amper vijftien meter afstand. Ik stond totaal stil en hield de camera ook bewegingloos voor mijn oog terwijl ik afdrukte. Er zijn inderdaad mensen die niet geloven dat beiden samen zijn gefotografeerd, omdat dat quasi nooit gebeurt! Ik kon mijn eigen ogen niet geloven toen ik het zag.”

 

 ©  Yolanda Van Dromme

“Velen denken dat er bij de vos, die ging zitten, een stuk aan de voorpootjes mankeert, omdat op de foto de voorpootjes niet op de grond komen. Maar die voorpootjes kwamen ook niet op de grond. De vos zat daar als een baby’tje”, zegt Van Dromme, die er nog aan toevoegt dat het voor haar voelde alsof ze deel uitmaakte van een levend sprookje.

Boswachter

We stuurden de foto’s ook naar Lucas Bergmans, boswachter bij het Agentschap Natuur en Bos, dat onder meer domein De Uitlegger in Brasschaat in beheer heeft. “Ik ga me niet uitspreken over het feit of deze foto al dan niet is bewerkt”, reageert hij. “Wel kan ik vertellen dat dieren van verschillende soorten in het wild wel eens elkaars gezelschap opzoeken. Van half juli tot half augustus is het bronst van de reeën. Er is dan grote concurrentie onder de reebokken om met de reegeiten te paren. Dit reebokje lijkt me een jong dier van vorig jaar dat wellicht niet direct aan de paring kan deelnemen. Het is misschien nog volop zijn territorium aan het zoeken. Vossen zijn bekend om hun speels gedrag. Ook dit lijkt me nog een redelijk jong dier. Omdat het reebokje even zijn soortgenoten mijdt, vindt hij in de vos misschien tijdelijk gezelschap.”

Lusten vossen dan geen reeën? “Zeker wel. Er worden regelmatig dode reeën gevonden die duidelijk door de vos werden aangevreten. Kenmerkend is dat vooral de nek en hals is afgekloven. De vos neemt graag ook de kop van de ree mee. Het gaat dan wel over reeën die door iets anders werden gedood, veelal verkeersslachtoffers”, zegt boswachter Bergmans.

 

 ©  Yolanda Van Dromme

 

 ©  Yolanda Van Dromme

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Brasschaat in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws