© atv

Schotense leerkracht stapt 520 km voor gehandicapte kinderen

Schoten -

Met een brede glimlach en de armen triomfantelijk in de lucht stapte een gezond blozende Veerle Bergmans zaterdagnamiddag met forse tred het Gasketelplein in Schoten op, vlakbij haar woning. “Missie volbracht”, was haar boodschap aan het ontvangstcomité, dat bestond uit vrienden en familieleden. Zeg dat wel. In drie weken doorkruiste de vrouw te voet en in haar eentje ruim 520 km door Nederland en België. Dat levert de vzw Tumbador nu 2.000 euro op.

Jan Auman

Veerle Bergmans (38) is een geëngageerde leerkracht in de middelbare school Kristus Koning, waar ze les geeft aan kinderen met een beperking. Ook in haar vrije tijd toont ze haar groot hart door belangeloos de handen uit de mouwen te steken voor de vzw Tumbador, die gehandicapte kinderen in Peru en Guatemala helpt met revalideren en opleiding te geven.

Het wandelavontuur van 24 dagen eindigde in Schoten op het Gasketelplein.

Het wandelavontuur van 24 dagen eindigde in Schoten op het Gasketelplein. © JAA

Veerle, die in het verleden al wel eens de Dodentocht in Bornem had uitgelopen, verzon voor zichzelf deze zomer een bijzondere uitdaging om wat geld in de lege Tumbador-kas te krijgen. Want van ‘tappen’ op festivals en in het Sportpaleis, een belangrijke inkomstenbron, is al een hele tijd geen sprake meer.

Veerle onderweg bij één van de GR-wegwijzers

Veerle onderweg bij één van de GR-wegwijzers © JAA

“520 km stappen via de GR 5-route met start in Hoek Van Holland en aankomst in Ouren, bij de Duitse grens. Dat was althans de bedoeling, maar de overstromingen van de Maas en de Vallei van de Zwarte Beek deden me beslissen het parcours aan te passen”, vertelt Veerle. “ Op 3 juli ben ik vertrokken in Nederland, maar op 19 juli heb ik al in Eben Emael noodgedwongen een tussenstop ingelast. Het werd echt te nat en ik wilde ook geen ramptoerist spelen.”

“Na een korte break thuis, heb ik op 25 juli mijn tocht hervat in het West-Vlaamse Avelgem, zoals mijn supporters op mijn Facebookpagina me hadden opgedragen”, vertelt de stapper met de rode haren. “Van daar ben ik met mijn wheely (bagagekar voor wandelaars, red) dwars door de Vlaamse Ardennen de GR5A gevolgd richting Antwerpen.”

“Op en neer door dat mooi, maar heuvelachtig landschap wandelen met bijna 30 kg bagage achter me aan, was best pittig. Ook in deel twee van mijn ‘missie’ ben ik nog vaak nat geworden. Maar de hartverwarmende contacten en aanmoedigingen van voorbijgangers en gastvrije streekbewoners - ik sliep vaak in tuinen onderweg - maakten veel goed. Sommigen wilden me zelfs koste wat kost steunen met een bijdrage.”

45 km per dag

Op sommige dagen stapte Veerle wel 45 km bij elkaar. “De laatste etappe van vandaag was niet de zwaarste”, vertelt Veerle kort na aankomst. “In Kruibeke heb ik de Waterbus genomen naar Antwerpen. Na voet aan wal te hebben gezet op het Steenplein, waar een lieve collega-leerkracht van Kristus Koning met verraste met koffiekoeken, ging het over bekende wegen naar Schoten. Daar, bij die hoge bomen achter mijn tuin op het Gasketelplein, wilde ik graag finishen. Het is me gelukt, zonder één blaar of blessure trouwens. Maar ik heb wel honger nu. De uitbaters van frituur ’t Draakje mogen me vanavond zeker verwachten.”

 

 © JAA

Zumbales

Tekenend voor Veerles engagement, is dat ze zich nog tijdens haar wandeltocht spontaan heeft aangemeld om dit weekend al meteen de andere vrijwilligers van Tumbador te helpen bij het tappen op Werchter Parklife. En ze meende het nog ook. “Dat idee hebben we haar toch maar uit het hoofd gepraat”, lacht een dankbare penningmeester Dirk Maes van de vzw.

Maar uit goede bron weten we dat Veerle zondagochtend wel haar zumbadansles zal meepikken. “Zo kennen we haar”, zegt Dirk Maes. “We hebben bij Tumbador allemaal veel respect voor deze buitengewone sponsortocht. Het typeert Veerle dat ze niet bij de pakken blijft zitten. We gaan het mooie, door haar bijeen gestapte bedrag heel nuttig besteden.” 

De Missie van Veerle Bergmans en Tumbador alsnog steunen kan via deze website: Tumbador
 

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Schoten in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws