Vlaams Belang betoogt tegen Ayasofya-moskee: “Erdogan wil zo Turkse levenssfeer introduceren”

Mol -

Vlaams Belang hield vrijdagavond een betoging tegen de verhuizing van Moskee Ayasofya naar de Borgerhoutsendijk in Mol. Volgens de partij staat de moskee onder controle van de Turkse president Erdogan.

Moskee Ayasofya in Mol is al veertig jaar gevestigd in de Molenstraat, maar omdat die locatie te klein is, wil de moskee verhuizen naar de oude bedrijfsgebouwen van Tricots Altribo op de hoek van de Borgerhoutsendijk met de Beekstraat.

Vlaams Belang organiseerde vrijdagavond een betoging tegen de moskee. Een honderdtal betogers trok via het pad langs de Nete van de parking aan ’t Getouw naar de toekomstige locatie van de moskee. Dat gebeurde in aanwezigheid van een aantal Vlaams Belang-parlementsleden, onder wie Vlaams parlementslid Filip Dewinter.

De betoging vertrok op de parking van ’t Getouw.

De betoging vertrok op de parking van ’t Getouw. © Tommy Maes

“De moskee behoort tot het Turkse Diyanet-instituut waar Erdogan de touwtjes in handen heeft”, zegt Stef De Keyser, voorzitter van Vlaams Belang Mol. “De Turkse president wil via Diyanet in Europa de Turkse levenssfeer en het islamitische geloof introduceren. Die lange arm van Ankara mogen we niet toestaan. Diyanet wordt trouwens gevolgd door de Staatsveiligheid en eerder trok de Vlaamse overheid de erkenning in van de Diyanet-moskee in Beringen. Daarom verzetten we ons ook tegen de uitbreiding van de Ayasofya-moskee in Mol.”

Momenteel loopt een openbaar onderzoek naar de functiewijziging, de vereiste verbouwingen en de buitenaanleg voor het pand in de Borgerhoutsendijk. “We hebben ook bezwaarschriften ingediend tegen de plannen”, zegt De Keyser. “Via pamfletten hebben we inwoners van Mol hetzelfde gevraagd. We hopen op die manier de uitbreiding van de moskee te voorkomen. Ook op de gemeenteraad laten we nog van ons horen.”

 (mto)

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mol in als startgemeente.

Nu in het nieuws