Portret van Marc Peeters. © Joren De Weerdt

COLUMN. Terug naar de Toeristentoren

Herentals
Marc Peeters

Een empirische studie heeft aangetoond dat ik in mijn leven, dat nu toch al 55 jaar voortduurt, minder dan achtmaal de Toeristentoren in het eigen Herentals heb beklommen. De laatste driemaal was het bovendien beroepshalve. Omdat iemand het leuk had gevonden om op die locatie een persmoment te voorzien, bijvoorbeeld. Of omdat je van daar de eclips beter kon volgen. Maar verder was er geen stem die me riep om het hoogste punt van Herentals met prachtige vergezichten nog eens spontaan te bezoeken.

Hieraan moest ik denken toen ik een tijd geleden had plaats genomen in de kappersstoel van ‘Coiffeur André’ in Bredene, mijn favoriete gemeente aan de kust. Een storm had toen net hoge zandkliffen veroorzaakt op het strand - dat was me nogal een bijzonder zicht. Daar wilde ik het met kustbewoner André wel even over hebben. Een kapper moet immers over alles kunnen meepraten. “Ik zou het niet weten”, verraste André. “Het is zeker vijf jaar geleden dat ik nog eens op het strand geweest ben.”

Ik stond perplex. Waarom rijd ik 170 kilometer om strandzand tussen de tenen te voelen en heeft hij er geen 170 meter voor over? Misschien zijn we ons simpelweg iets te weinig bewust van de mooie dingen die er in onze buurt dagdagelijks te vinden zijn.

André, als je ooit in Herentals bent, bel me dan even. Dan neem ik je mee naar de hoogste verdieping van de Toeristentoren en toon ik je waar Bobbejaanland ligt en waar de Kleine Nete opnieuw meandert. Probeer ondertussen al maar eens de kerktorens te tellen die je vanop de toren kan zien. Terug beneden planten we onze blote voeten in de Kempense zavel en drinken we een Keizer van Herentals. Spijtig dat het seizoen intussen voorbij is, want de asperges van de Pleynhoeve moet je ook zeker eens geproefd hebben.

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Herentals in als startgemeente.

Nu in het nieuws