©  AP

Janssen-vaccin blijkt minder effectief tegen deltavariant

Het vaccin van Janssen (Johnson & Johnson) is veel minder effectief tegen de deltavariant dan tegen het oorspronkelijke coronavirus. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een dinsdag gepubliceerd onderzoek, waarover onder meer The New York Times bericht.

adbBron: BELGA, New York Times

Het Janssen-vaccin produceert volgens de kleinschalige studie, die nog niet gepubliceerd is in een wetenschappelijk tijdschrift, relatief weinig antistoffen tegen de deltavariant. Onderzoekers van de universiteit van New York concludeerden dat het middel, waarvoor slechts één prik wordt gebruikt, ruim vijf keer minder beschermende antistoffen produceert tegen onder andere deze mutant dan tegen het niet-gemuteerde longvirus.

“We willen mensen niet ontmoedigen om het Janssen-vaccin te nemen, maar we hopen wel dat het in de toekomst mogelijk wordt om een tweede prik te krijgen, van Janssen zelf of van Pfizer of Moderna”, zegt viroloog Nathaniel Landau van de Universiteit van New York, die de studie leidde.

Pfizer en Moderna effectiever

Ook de vaccins van Pfizer en Moderna produceerden volgens de studie rond de drie keer minder antistoffen tegen de deltavariant dan tegen het oorspronkelijke coronavirus, maar het verschil was dus minder groot. Bovendien werd al met een hogere bescherming dan het Janssen-vaccin gestart, waardoor die twee vaccins uiteindelijk nog veel effectiever waren. De studie heeft het over “waarschijnlijk duurzame bescherming”.

De studie onderzocht neutraliserende antilichamen in bloedstalen van 17 mensen die een kleine drie maanden eerder een tweede dosis van een mRNA-vaccin kregen (Pfizer of Moderna), en 10 mensen die ingeënt waren met één dosis van het Janssen-vaccin.

De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten meldden dinsdag dat het in de Verenigde Staten inmiddels bij 83 procent van de nieuwe coronagevallen gaat om de besmettelijkere deltavariant. Aan het begin van de maand was dat nog ongeveer 50 procent. Ook in België is de deltavariant dominant.

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws