© REUTERS

Geslaagde eerste ruimtereis voor miljardair Jeff Bezos

Negen dagen nadat Richard Branson naar de ruimte is gevlogen in de eerste commerciële lancering ooit, was het dinsdag de beurt aan collega-miljardair Jeff Bezos. De oprichter van Amazon vertrok om 15.12 uur met het ruimtetuig New Shepard van zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin. De rijkste man ter wereld was tijdens de vlucht zo’n drie minuten gewichtloos en landde daarna veilig en wel weer op aarde.

LEES OOK: Vandaag gaat Jeff Bezos de ruimte in: alles wat je moet weten over zijn reis van elf minuten

De eerste bemande ruimtevlucht van Bue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, is dinsdag een succes geworden, zo was rechtstreeks op meerdere ruimtevaartsites te volgen.

De New Shepard draagraket, die al vijftien keer onbemand had gevlogen, vertrok om 15.12 uur Belgische tijd van op een afgelegen site in het westen van Texas. Dat was met wat vertraging, want om onduidelijke redenen was de aftelklok gestopt.

De New Shepard zette succesvol een capsule uit met daarin vier astronauten: Amazon-stichter Jeff Bezos zelf en zijn broer Mark, Wally Funk die met 82 jaar de oudste mens in de ruimte werd en de Nederlander Olivier Daemen, met 18 jaar de jongste.

Het viertal ervaarde enkele minuten gewichtloosheid en zag de sterren, de kromming van de Aarde en de rand van de atmosfeer. Vanuit de capsule was gejuich en gegil te horen.

De eentraps draagraket en capsule RSS First Step keerden daarop veilig naar Texas terug. De missie duurde hoop en al tien minuten.

Bergingsteams waren snel ter plaatse, het viertal verkeerde in goede gezondheid en raakten veilig uit de capsule.

“De beste dag van mijn leven”, liet Bezos de vluchtleiding na de landing weten. “Heel erg bedankt, dat was geweldig”, waren de eerste woorden van de Nederlander die trouwens een brevet als piloot heeft.

Met Blue Origin wil Bezos onder meer aan ruimtetoerisme doen. Concurrenten zijn Virgin Galactic van de Brit Richard Branson die op 11 juli ook de maidenvlucht van zijn toeristisch ruimtetransport meemaakte, SpaceX en Space Adventures.

“Tickets zijn vanaf nu te koop”, zei een dolenthousiaste lanceercommentator. Hoeveel een ticket kost, voegde ze er niet aan toe.

(pjv)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws