Louis Boeckmans getuigde tot op hoge leeftijd over de gruwel die hij in drie concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog aan den lijve ondervond. ©  Karel Hemerijckx

Laatste getuige van oorlogsgruwel in Fort van Breendonk Louis Boeckmans (98) zachtjes ingeslapen

Laakdal -

Verzetsstrijder en krijgsgevangene Louis Boeckmans is zondag op 98-jarige leeftijd zachtjes ingeslapen. De ereburger van Laakdal zette zich tot op zijn hoge leeftijd in om de geschiedenis niet te doen vergeten.

Hans Otten

Louis Boeckmans uit Klein-Vorst (Laakdal) vierde vorige maand nog zijn 98ste verjaardag, maar zijn hele leven droeg hij het litteken van één bewogen jaar mee. Hij werd als 21-jarige verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog opgepakt en naar het Fort van Breendonk overgebracht. Daar werd hij wreedaardig gefolterd. Na twee weken werd hij nog overgebracht naar de concentratiekampen van Buchenwald en Blankenburg-Dora, allemaal in dat ene jaar tussen 11 juli 1944 en 30 april 1945. Tot kort voor zijn dood bleef hij publiek getuigen over de nazigruwel, wat hem ook in het televisieprogramma Ten Oorlog van Arnout Hauben bracht.

 ©  Raymond Lemmens

Maar het duurde niettemin een hele tijd voor hij onder woorden kon brengen wat hij beleefd had. “Ik kon het niet en de mensen zouden me toch niet geloven, dacht ik”, vertelde hij eerder in Gazet Van Antwerpen. “Over die kampen werd toen niet veel verteld. De mensen wisten niet dat die kampen bestonden. En toen ze het wel wisten, wilden ze het misschien niet weten.”

 ©  Dirk Vertommen

De drang om zijn verhaal kwijt te kunnen, overwon het van de angst. Hij werd zelf gids in het Fort van Breendonk en hield een reeks schoollezingen. Die loodzware episode in zijn jonge leven valt ook uitvoerig en erg gedetailleerd te lezen in het boek De Laatste Getuige, dat hij in 2019 samen met historicus Pieter Serrien uitbracht. Datzelfde jaar kende de gemeente Laakdal hem de titel van ereburger toe.

“Ik ben in die kampen nooit gestorven. Dat is pas veel later gebeurd, in 1989”, vertelde hij met pretlichtjes in de ogen. “Dat jaar kreeg ik twee keer een hartstilstand, ze hebben me twee keer teruggehaald, met een hartmassage en zo.” Dit keer is Louis Boeckmans echt gestorven. De uitvaart vindt op 24 juli in familiekring plaats.

LEES OOK: De man die drie nazikampen overleefde

LEES OOK: De laatste getuigen van de dodenmarsen

 ©  Raymond Lemmens

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Laakdal in als startgemeente.

Nu in het nieuws