Greta en Marc waren heel graag bezig in hun zaak, maar nu wenkt het pensioen. © Joren De Weerdt

Garage Van den Bosch uit Bevel stopt na 46 jaar: “Zelfs op reis verkochten we auto’s”

Bevel -

Bij garage Van den Bosch uit Bevel (Nijlen) zijn ze aan hun laatste werkdagen bezig. De deur van de werkplaats gaat op 1 augustus onherroepelijk dicht, na 46 jaar. Maar dat gebeurt niet zonder dat Marc en Greta nog eens dankbaar terugblikken op hun levenswerk.

Bert Provoost

Marc Van den Bosch (66) nam de zaak van zijn vader Victor over op 2 januari 1975. “Hij was rond 1950 gestart wat verderop op de baan richting Nijlen met een autogarage. We deden daar verschillende merken en ook nog tractors”, herinnert Marc zich.

Na een paar jaar, in 1979, werd de vertrouwde stek verlaten voor een pand wat verderop op de Nijlensesteenweg. “We hebben hier toen een boerderij gekocht die tien jaar leegstond en hebben ze omgevormd tot een autogarage met toonzaal. Iedereen in het dorp verklaarde ons gek dat we ons geld in een oude boerderij staken. Maar we hebben er nooit spijt van gehad. In 1981 zijn we naar hier verhuisd”, zegt Marc.

Marc en Greta nemen ook afscheid van Wim, die met 33 jaar dienst hun trouwste werknemer is. © Joren De Weerdt

De klanten vonden al snel hun weg naar de zaak, maar toch verliepen die eerste jaren lang niet rimpelloos. “We hebben vier zonen, maar we zijn er twee verloren. Met amper twee jaar ertussen zijn ze kort na de opening van onze nieuwe garage gestorven, de ene aan wiegendood en de andere aan een zeldzame tumor. Het was een bewogen start, maar we moesten verder”, vertelt Greta Van den Eynde (64).

Zeven op zeven

In 1982 werd ook een tankstation met bediening geïnstalleerd. “Dat was vooral mijn taak”, aldus Greta. “Ik stond er lange dagen, zeven op zeven. Enkel op zondag sloten we om 13u. Het was zwaar, maar tegelijk heel plezant. Ik vond de babbeltjes met de klanten altijd leuk. Toch als het goed weer was, want die luifel die er nu over hangt hadden we toen nog niet. Ook in de garage zelf wisten de klanten dat ze rechtstreeks met de zaakvoerders te maken hadden en dat we tijd maakten voor een babbeltje. Dat is toch een heel andere sfeer dan in zo’n grote garage.”

De nieuwe uitbreiding met grotere werkplaats werd voltooid in 1989. De volgende belangrijke stap volgde in 1996, toen het merk Skoda bij Garage Van den Bosch de plaats innam van Subaru. “We zijn toen jaren de grootste Skoda-garage van de Kempen geweest. Op die manier maakten we ook reclame. We kregen klanten uit Antwerpen-centrum, Limburg en West-Vlaanderen”, vertellen de twee.

Hond als verkoopstroef

“Hoe dat komt? We verkochten op de één of andere manier overal auto’s. Als we op een terras iets dronken, geraakten we aan de babbel en werd een auto verkocht. Op vakantie in Tsjechië hebben we eens een Skoda verkocht aan Limburgers, in Oostenrijk aan Oost-Vlamingen. Die kwamen dan jaren later nog altijd naar hier op onderhoud. In de garage zelf was onze hond jarenlang een verkoopstroef. Dat was een heel brave Duitse scheper. Als mensen hem zagen, dan waren ze meestal snel verkocht. Hij was een echte gespreksstarter.”

“We kunnen hier niet blijven rondlopen tot we een rollator nodig hebben”, lachen Marc en Greta. © Joren De Weerdt

Het koppel blijft ook na de sluiting aan de garage wonen. “Het gebouw zal onder andere gebruikt worden door onze jongste zoon om er zijn studio voor audio en video en zijn magazijn in onder te brengen. Marc gaat nog wat sleutelen aan zijn oldtimer en ook de oudste zoon heeft nog een paar auto’s die hij hier wil opknappen.”

“We willen niet stoppen zonder al onze klanten te bedanken voor hun jarenlange trouw. Of we de zaak gaan missen? Dat is voorlopig een open vraag. Het is sowieso een mes dat langs twee kanten snijdt. Natuurlijk gaan we de klanten missen en we deden ons werk echt heel graag. Anderzijds zal het deugd doen als de dagelijkse stress wegvalt en we kunnen genieten van wat meer vrije tijd. En uiteindelijk kunnen we hier ook niet blijven rondlopen tot we een rollator nodig hebben. Op tijd stoppen, dat is ook een kunst”, lachen de twee.

De zaak sluit vanaf 1 augustus. Het tankstation blijft ook daarna gewoon open.

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Nijlen in als startgemeente.

Nu in het nieuws