© Bert De Deken

Turnhouts bedrijf tweede keer op korte tijd onder water, Aa heeft kritiek punt bereikt: “We zien het met lede ogen aan”

Turnhout -

De gevolgen van de regenval lijken in de regio Turnhout voorlopig minder dramatisch dan een maand geleden. De Aa bereikte wel een kritiek punt en liep over, waardoor enkele straten blank stonden. De brandweer houdt zich klaar voor mogelijke nieuwe oproepen tegen de avond. Windowmakers, een bedrijf in de industriezone, zit voor de tweede keer op rij met een onder water gelopen fabriek en burelen.

Britt Peeters

De zware regenval van de voorbije uren lijkt in de regio rondom Turnhout voorlopig geen zware problemen te hebben veroorzaakt. Het water van de Aa trad aan de Everdongenlaan, Rozenlaan en de industriezone in Turnhout wel buiten de oevers, en enkele straten zoals de Schorvoortstraat stonden eerder op de dag blank.

“Voorlopig loopt het water de huizen niet binnen. Hopelijk kan het water snel terug zakken”, zegt burgemeester Paul Van Miert. Ook de parking van Carrefour liep onder water, net zoals een paar weken geleden. In Geel moest de tunnel onder de expresweg aan de Roerdompstraat afgesloten worden omdat het onder water liep.

“De regen is ondertussen al een stuk minder fel dan vanochtend. We werden niet overstelpt met oproepen”, zegt zonecommandant van Zone Taxandria Luc Faes. Rond 15u beginnen zijn ploegen druppelsgewijs terug binnen te komen. “Er staan zelfs geen oproepen meer in de wachtrij. Maar we blijven wel paraat, want als het water terug richting de beken en rivieren begint te lopen, kan dat nog voor overlast zorgen.” Voor de tweede keer op korte tijd staan de fabriek en de burelen van Windowmakers in de Everdongenlaan, vlakbij de Aa, onder water. “Het water kan niet weggepompt worden, dus we moeten gewoon wachten”, zucht commercieel directeur Abby Latishine.

“Water op kniehoogte”

“In juni met die wolkbreuk zaten we ook al met hetzelfde probleem. De brandweer is toen, en ook nu niet tot bij ons gekomen. Dat heeft ook niet veel nut, want het water kan nergens naartoe gepompt worden. Als de Aa overloopt, heb je gewoon pech. We moeten wachten tot het zakt. We zien het met lede ogen aan”, klinkt het.

Op de parking van Windowmakers staat een auto tot boven de wielen onder water. Maar ook in de fabriek en de burelen trok het water binnen. “Tot op kuithoogte, en op sommige plekken zelfs op kniehoogte”, zegt de directeur. Windowmakers produceert ramen en deuren en voor de professionele markt.

“De producten in onze fabriek zijn gelukkig nog bruikbaar. Morgen zullen we alles moeten proper maken, en luchtdrogers plaatsen om de machinerie zoveel mogelijk te vrijwaren. We kunnen dan ook de laatste wagens laden zodat alle ramen en deuren geleverd kunnen worden. Normaal gezien begon morgen onze verlofperiode. Speciaal om zo te starten. Laten we hopen dat de geur in de burelen niet blijft hangen.”

Windowmakers  ©  Bert De Deken

Carrefour ©  Bert De Deken

 ©  Bert De Deken

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Turnhout in als startgemeente.

Nu in het nieuws