Prins Simon de Merode verwelkomt de medewerkers van de musical op het kasteeldomein in Westerlo. 

Prins Simon de Merode verwelkomt de medewerkers van de musical op het kasteeldomein in Westerlo. ©  Jef Matthee

Repetities spektakelmusical ‘1830’ nu echt van start

Westerlo -

Met een jaar vertraging zijn de cast en crew van 1830 nu toch echt begonnen aan de voorbereiding van het musicalspektakel. De voorstellingen vinden in augustus plaats in het kasteeldomein van de familie de Merode in Westerlo.

Bieke Lathouwers, Marc Peeters

Eindelijk! Dat gevoel heerst dinsdagavond op het kasteel van de Merode in Westerlo. De medewerkers van de musical, zowel cast als crew, verzamelen er om het startschot te geven voor de repetities en voorbereiding richting laatste rechte lijn. Ze krijgen tekst en uitleg bij de aanpak en de verdere planning van het spektakel.

De trailer van de musical . © Historalia

Decorbouwer failliet

“Na de annulatie van vorig jaar en alle beslommeringen en problemen door corona in tussentijd, hebben we nu toch groen licht gekregen van de overheid en het gemeentebestuur van Westerlo om 1830 vanaf augustus te brengen op het domein van de Merode”, reageert prins Simon de Merode opgelucht. Met de nodige subsidies is het een berekend risico om weer op te starten.

“Het was geen makkelijk jaar en we kregen af te rekenen met behoorlijk wat problemen, onlangs nog door het faillissement van een van onze belangrijkste decorbouwers, Phixion uit Beerse. We vonden halsoverkop een nieuwe firma die voor de decors gaat zorgen”, vult regisseur Luc Stevens aan.

Hoofdcast

Terwijl de zangers het beste van zichzelf geven, komen ook de acteurs van de hoofdcast langs op het domein. Onder andere Lucas Van den Eynde, Nele Goossens en Leendert De Vis tekenen present in de tenten die dienstdoen als pop-up theater voor 1830. “Zo blij dat we hier zijn”, reageren ze. “Wat een opluchting dat het weer kan, dat we eindelijk weer voor een livepubliek mogen spelen.” Nele Goossens is onder de indruk als ze het kasteeldomein opwandelt. “Het is de eerste keer dat ik hier zal spelen en dan zo een stuk. Het wordt fantastisch. Ik ben al hard aan het blokken op mijn tekst.”

Het zangensemble repeteert de eerste nummers van de Vlaamse verzetsstrijders. 

Het zangensemble repeteert de eerste nummers van de Vlaamse verzetsstrijders. ©  Jef Matthee

Het verhaal, de muziek en de choreografie liggen al een tijdje klaar. 1830 vertelt over de revolutiegolf die in de 19de eeuw door Europa raast. Hij breidt zich uit als een olievlek en bereikt ook onze contreien, dit tot groot ongenoegen van de Hollanders die onder leiding van koning Willem I het gezag hebben over de Belgische gebieden. De Belgen uiten steeds meer hun ontevredenheid en op een avond wordt heel Brussel in rep en roer gezet.

De musical vertelt het verhaal vanuit Belgisch en Nederlands oogpunt. Het publiek wordt onderverdeeld in twee groepen. Die krijgen afwisselend de twee visies te zien en ontdekken zo dat zowel de Belgen als de Hollanders (deels) gelijk hebben. Na de pauze volgt een gezamenlijke apotheose met uitzicht op het kasteel.

Voorstellingen vanaf 6/8 (uitverkocht) tot 29/8, telkens van 20u-23u. Tickets vanaf 45,95 euro.

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Westerlo in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws