©  Serge Minten

Vlaamse regering trekt 112 miljoen euro extra uit voor woonzorgcentra

Bron: BELGA

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) trekt 112 miljoen euro extra uit om de werking in de woonzorgcentra te garanderen en extra personeel aan te werven. De CD&V-minister heeft een eerdere beslissing van de Vlaamse regering nu in een besluit gegoten. “We verlengen de compensaties voor die voorzieningen die hun personeel hebben aangehouden en voorzien in een mogelijkheid om extra personeel in te schakelen”, zegt Beke.

Door de coronacrisis kregen woonzorgcentra af te rekenen met leegstand. Dat kwam onder meer door de opnamestop en de oversterfte door de coronapandemie De Vlaamse regering had al een regeling (continuïteitsborg) voor die verminderde bezetting uitgewerkt om op die manier de woonzorgcentra te compenseren. 

Die regeling wordt nu verlengd. De borg bestaat uit twee delen. Zo is er de 100 procent compensatie van de basistegemoetkoming voor zorg en de 70 procent compensatie van de dagprijs. In totaal voorziet de Vlaamse regering hiervoor 90,7 miljoen euro.

Het personeel in de woonzorgcentra heeft een erg zwaar jaar achter de rug.  Om dat personeel, dat extra uren moest presteren in moeilijke omstandigheden, wat (inhaal)rust te gunnen, trekt de regering 21,5 miljoen euro uit voor bijkomende tijdelijke tewerkstelling van jobstudenten, interim verpleegkundigen, zorgkundigen, psychologen...  

Minister Beke: “We kunnen in onze zorg- en welzijnsvoorzieningen maar kwaliteit van zorg aanbieden als er voldoende personeel werkt. Net daarom maken deze compensaties een wezenlijk verschil voor de bewoners”.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten