Hugo De Wilde, Jan Van Leuven en Vic Brulez van de vzw Light Aviation. 

Hugo De Wilde, Jan Van Leuven en Vic Brulez van de vzw Light Aviation. © Jan Brys

Gemeente Brasschaat wil site Gunfire kopen

Brasschaat -

De gemeente Brasschaat heeft een budget vrijgemaakt om de site van de Gunfire te kopen. De gemeenteraad moet het voorstel nog goedkeuren. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) liet al verstaan dat hij het Gunfire Museum absoluut in Brasschaat wil behouden.

Einde maart liet het World Heritage Institute weten dat het de collectie van het Gunfire Museum in Brasschaat wil verhuizen naar Ieper. Dat schoot bij Vlaams minister-president en titelvoerend burgemeester Jan Jambon in het verkeerde keelgat. “Ik ga mijn invloed in Brussel aanwenden om deze verhuis te vermijden”, zo klonk de reactie van Jambon. (jbr )

Intussen heeft het Brasschaatse gemeentebestuur een budget van 2,3 miljoen euro vrijgemaakt om de hele site te kopen van Defensie.

“Wij hebben inderdaad de intentie om de site te kopen. Maar dit voorstel moet nog wel door de gemeenteraad worden goedgekeurd. Over de verdere invulling van de site kunnen we nog niet veel kwijt”, zo stelt schepen voor financiën Bruno Heirman (N-VA).

Het Gunfire Museum herbergt een waardevolle collectie artilleriestukken. Talloze vrijwilligers onderhouden dit museum. Naast het Gunfire Museum bevindt zich de collectie van de “Light Aviation”. “Deze collectie wordt beheerd door een vzw. De hele geschiedenis van het Belgische militaire vliegwezen wordt hier tentoongesteld. De bakermat van het militaire vliegwezen in ons land ligt in Brasschaat. Het vliegveld gaat terug tot 1887 met de stichting van de “Werkers en Luchtschipperscompagnie”, legt Vic Brulez van de vzw Light Aviation uit.

“Wij hopen dat de gemeente Brasschaat de site hier kan kopen en dat wij hier kunnen blijven. We willen dat hier zo veel mogelijk kan blijven. We hebben hier bijvoorbeeld helikopters van het type Alouette II, een Agusta en zo meer”, vervolgt Victor Brulez.

Als de gemeente Brasschaat deze site van 16 hectare kan open, dan zou zowel het Gunfire Museum als het Light Aviation kunnen blijven. Indien het World Heritage Institute toch een deel naar Ieper zou willen verhuizen, dan zou in Brasschaat een Gunfire Light kunnen worden georganiseerd.

De Aëroclub die zich ook op deze site bevindt, is eveneens vragende partij om mee in het project te stappen. Op dit ogenblik huren zij van Defensie.

Aangeboden door onze partners

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Brasschaat in als startgemeente.

Nu in het nieuws