Dode bij botsing tussen motor, auto en schoolbus, ook kinderen gewond

Op het kruispunt van de Oosterloseweg en de industrielaan naast de E313 in Geel-Stelen is donderdag een 76-jarige vrouw om het leven gekomen toen ze botste met een schoolbusje. Drie kinderen raakten gewond.

Het tragische verkeersongeval gebeurde bij het begin van de avondspits, even voor 16.30u. Een schoolbusje met aan boord dertien kinderen, een begeleider en de chauffeur, stak het lichtengeregeld kruispunt over toen het voertuig plots in de flank werd aangereden door een auto die in de industrielaan reed. Door de klap kantelde de bus op haar zijkant in het midden van het kruispunt. Een motorrijder die net op dat moment uit de tegenovergestelde richting kwam, ging onderuit en schoof met het voorwiel tot tegen de voorruit van de bus.

“Het medisch interventieplan is meteen afgekondigd”, zegt de Geelse burgemeester Vera Celis (N-VA). “Er zijn vijf ziekenwagens en drie mugvoertuigen ter plaatse gestuurd. In de bus hadden uiteindelijk drie kinderen lichte verwondingen opgelopen. Zij zijn in het gezelschap van de busbegeleider naar het ziekenhuis overgebracht. De andere kinderen zijn opgevangen door de hulpdiensten en overgebracht naar het veiligheidshuis Ter Stokt op de Stelenseweg. Een van de mugwagens is ook teruggekeerd om die kinderen te ondersteunen.”

 

 ©  Hans Otten

Reanimatie mislukt

De autobestuurster was er veel erger aan toe. “We hebben de vrouw uit haar voertuig moeten bevrijden en de hulpdiensten hebben haar ter plaatse gereanimeerd. Maar die hulp heeft niet mogen baten. De vrouw, een dame van 76 jaar uit Mol, is spijtig genoeg overleden”, zeggen Koen Bollen en Bart Cools van de brandweerzone Kempen. “De motorrijder bleef ongedeerd, maar omdat hij met zijn hoofd op het wegdek was gesmakt, hebben we hem toch kunnen overtuigen om zich in het ziekenhuis te laten onderzoeken.”

Het parket besloot uiteindelijk geen verkeersdeskundige ter plaatse te sturen. Toch zijn enkele elementen nog onduidelijk. “De bestuurder van de auto is op het kruispunt door het rode licht gereden, toen de schoolbus nog groen had”, zegt korpschef Dirk Van Aerschot van de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout. “Het is niet duidelijk wat de omstandigheden zijn. Had het met de stand van de zon te maken, speelde de warmte een rol en is ze onwel geworden achter het stuur? Het kruispunt en de toegangswegen in de ruime omgeving bleven twee uur lang afgesloten.”

Kinderen met beperking

De ouders van de kinderen uit de schoolbus mochten hun kroost in het veiligheidshuis ophalen. “Het gaat om lagereschoolkinderen van onze stedelijke school voor buitengewoon onderwijs Saio”, zegt Vera Celis. “Ze vertelden hoe ze nadat ze met de bus omgekieperd waren door de achterruit en door de lichtkoepel in het dak van de bus naar buiten zijn gekropen. De kinderen en ouders kregen bijstand van de dienst Slachtofferhulp en van het Rode Kruis. In de school zelf is er morgen (vrijdag, red.) ook speciale opvang en ondersteuning gepland, zodat de kinderen hun verhaal nog eens kunnen vertellen en het een plaats geven.”

Hans Otten

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mol in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws