Themabeeld 

Themabeeld ©  Shutterstock

Kans op hevig onweer: “Kijk je in de tuin of voor groot scherm? Voorzie een plan B”

Het wordt vandaag weer een bijzonder warme dag, met maxima tot 32 graden in het binnenland. Maar tegen de namiddag vergroot de kans op een onweer: het KMI kondigde dan ook code geel af, en de FOD Binnenlandse Zaken activeerde het noodnummer 1722. Wie de EK-wedstrijd van de Rode Duivels (om 18 uur) wil bekijken in de tuin of op een plein, voorziet volgens weerman Frank Deboosere best in een plan B.

jvhBron: BELGA

Donderdagochtend is het wisselend bewolkt, en vooral in het westen van het land bestaat al een kans op onweer, meldt het KMI. In het oosten worden dan weer brede opklaringen verwacht. De maxima gaan van 25 graden aan zee tot 32 graden in de Kempen. “Het wordt zwoel, zeker in het binnenland”, zegt weerman Frank Deboosere.

Maar in de late namiddag en zeker ’s avonds neemt de kans op onweersbuien overal toe, met name vanaf de Franse grens. Dat betekent mogelijk: veel neerslag in korte tijd, eventueel wat hagel, en rukwinden tot 75 km/u.

“Voorspellen waar die onweders zullen toeslaan? Onmogelijk, dat kan overal zijn”, aldus Deboosere. “Dat veel mensen naar de wedstrijd van de Rode Duivels zullen kijken in de tuin met vrienden, of ergens voor een groot scherm? Dan voorzien ze best in een plan-B, zodat ze naar binnen kunnen vluchten. Het voordeel aan een onweer is dat je het wel ziet aankomen: als het begint te waaien, is het tijd om naar binnen te gaan. Zolang de Duivels hun plan-B maar niet moeten activeren…”

 

 ©  NoodweerBenelux

De onweersbuien bevinden zich ook in een zeer onstabiele omgeving, meldt NoodweerBenelux. Dat waarschuwt dan ook voor eventuele stormschade. “Weermodellen berekenen lokale windstoten tot ruim 100 km/u. Indien er dan nog een trampoline in de tuin staat, zal die onherroepelijk gaan vliegen. Het voldoende beveiligen van losliggend materiaal is dan ook aangewezen”, aldus weerman Nicolas Roose.

Code geel en noodnummer geactiveerd

Het KMI kondigde dan ook code geel (voor onweer) af: in de provincie West-Vlaanderen al vanaf 17 uur, in Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg vanaf 18 uur. De FOD Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd voor wie last heeft van wateroverlast, zodat de noodnummers niet overstelpt worden en voorrang kunnen geven aan wie mogelijk in levensgevaar is.

 

 ©  KMI

En later deze week...

Vrijdag start de dag met enkele buien die vanuit Frankrijk over ons land trekken. Lokaal is daarbij opnieuw onweer mogelijk. Overdag is het tijdelijk vaak droog met soms brede opklaringen. Later in de namiddag neemt de kans op enkele onweersbuien opnieuw toe, die vooral over de westelijke landshelft hevig kunnen zijn. Het is nog steeds warm, met maxima van 23 graden aan zee tot 30 à 32 graden in Vlaanderen.

Zaterdag start de dag op veel plaatsen met lage wolken over het westen en centrum. In het oosten zijn er brede opklaringen. Later verschijnen er ook elders opklaringen. Op een lokaal buitje na blijft het droog. Het wordt dan wel even iets koeler: de  maxima liggen rond 17 graden in het westen, 24 graden in het centrum, en 27 tot lokaal 28 graden in Belgisch Lotharingen en de Kempen. 

Zondag is het vaak bewolkt en kunnen al in de ochtend enkele onweersbuien ons land bereiken vanaf de Franse grens. Daarna wordt het tijdelijk droger, maar in de loop van de namiddag of avond neemt de kans op onweer opnieuw toe. Het wordt dan weer wat warmer: zowat 21 graden aan zee en 24 tot 27 graden elders.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws