De installatie sproeit koud water op het dak van de loods. 

De installatie sproeit koud water op het dak van de loods. ©  RR

Te heet in Kempense vaccinatiecentra: brandweer bedenkt slimme oplossing

Weelde, Turnhout -

De brandweer heeft een koelsysteem op het dak van het vaccinatiecentrum in Weelde Depot aangebracht. “We willen de temperatuur in de hal naar beneden krijgen zodat de medewerkers comfortabel kunnen blijven vaccineren”, zegt Luc Faes van de brandweerzone Taxandria. “En dat lukt.”

De temperatuur gaat in stijgende lijn en ook de komende dagen klimt het kwik boven de 30 graden Celsius. “Daarom heb ik de officieren dinsdag gevraagd om te zien hoe we de temperatuur in de hal van het vaccinatiecentrum van Weelde Depot naar beneden kunnen brengen”, zegt brandweerchef Luc Faes. “Voor het vaccinatiecentrum van Turnhout loopt een gelijkaardige oefening.”

 

 ©  Bert De Deken

De brandweer dacht aan onder meer een koelsysteem op het dak of overdrukventilatie. “De loods in Weelde Depot is uitgerust met metalen daken. De hitte zit vooral bovenaan in de hal”, zegt Faes. “Het is uiteraard niet de bedoeling dat die warme lucht naar beneden komt. Ze moet naar buiten.”

 

 ©  RR

Finaal viel de keuze op een sproeisysteem. “Onze manschappen hebben een oude brandweerslang over de nok van de loods aangebracht en vastgelegd met zandzakjes”, zegt Faes. “In de slang zijn gaatjes geboord zodat het water over het dak kan vloeien. En dat heeft effect. Uit metingen met onze warmtebeeldcamera blijkt dat we de temperatuur al met enkele graden naar beneden hebben gekregen.”

 

 ©  Bert De Deken

In Turnhout is voor een ander systeem gekozen. “Water over het tentzeil laten vloeien had niet het beoogde effect”, zegt de brandweerchef. “Daarom is ervoor gekozen om panelen uit de constructie te halen om op die manier meer ventilatie te krijgen.”

Een blik op de warmtebeeldcamera. 

Een blik op de warmtebeeldcamera. ©  RR

 Ivo MeulemansOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp


Gerelateerd

Nu in het nieuws