Arlette Pinxten. 

Arlette Pinxten. © Dirk Vertommen

Bornemse vrouw met voorschrift voor ander vaccin vangt bot

Bornem, Puurs-Sint-Amands -

Arlette Pinxten, de Bornemse met trombose-aandoening wiens specialist een voorschrift had geschreven voor een ander vaccin, heeft nog steeds geen zicht op een oplossing. Ze heeft beslist om haar toegewezen vaccin niet te aanvaarden.

Bert Provoost

De Antwerpse leerkracht van 53 kreeg een oproepingsbrief om zich in het vaccinatiecentrum van Puurs-Sint-Amands te laten vaccineren met Janssen Pharmaceutica, maar ze heeft de erfelijke aandoening Antitrombine III-deficiëntie die het risico op een trombose verhoogt. De vectorvaccins van AstraZeneca en Janssen Pharmaceutica zouden in haar geval mogelijk risico’s inhouden in combinatie met haar aandoening. Daarom gaf haar behandelende specialist een voorschrift waarin aangedrongen werd op een vaccin met de mRNA-technologie die bij Pfizer en Moderna gebruikt wordt. Maar dat werd geweigerd.

LEES OOK: Arlette uit Bornem heeft voorschrift van specialist, maar kan toch niet wisselen van vaccin: “Ik slaap er niet van”

Het Agentschap Zorg & Gezondheid blijft bij hetzelfde standpunt. “In Vlaanderen kun je tijdens deze vaccinatiecampagne het vaccin niet zelf kiezen. Het toeval beslist wie welk vaccin krijgt. Alle andere scenario’s leiden tot organisatorische chaos, vertraging en onoverzichtelijke logistieke problemen in de vaccinatiecentra”, luidde het antwoord dat Arlette per e-mail kreeg, nadat haar zaak nog eens bekeken werd na haar noodkreet in de krant.

“Enkel in heel uitzonderlijke gevallen kan worden afgeweken van het voorziene vaccin. De Task Force heeft geoordeeld dat een mRNA-vaccin enkel nodig is voor patiënten die adenovirusgebaseerde gentherapie krijgen en burgers met mastocytose en idiopathische anafylaxie”, zo klinkt het nog.

Ontgoocheld

Arlette is heel ontgoocheld dat haar specialist niet gevolgd wordt. “Ze zien liever een persoon die sterft ten gevolge van het vaccin dan een mogelijke vertraging bij de vaccinatie. Dat vind ik schandalig. Ik durf het risico om me toch te laten vaccineren met Janssen Pharmaceutica echt niet nemen, hoewel ik heel bang ben om besmet te geraken. Ik ga mijn vaccin dus niet aanvaarden.”

“Ik hoop nu dat ik een ander vaccin toegewezen krijg bij de herkansingen na de zomer. Ondertussen blijf ik ook zoeken naar een andere oplossing”, besluit Arlette. (bepr)Ontvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp


Gerelateerd

Nu in het nieuws