Een frisse duik nemen kan niet in Schoten Vaart, hoe hoog de temperaturen ook mogen oplopen 

Een frisse duik nemen kan niet in Schoten Vaart, hoe hoog de temperaturen ook mogen oplopen © jan Auman

Borden zijn duidelijk: zwemmen in kanaal verboden, zonnebaden mag wel

Schoten -

Hoe hoog de temperaturen ook mogen oplopen de komende dagen, de politie en gemeenschapswachten van Schoten zullen niet toestaan dat er in het Albertkanaal, de vaart en al zeker niet in de gevaarlijke E10-plas gezwommen wordt.

Dat het verboden is om in genoemde waterlopen te zwemmen, geeft de politie sinds 2019 aan met borden die niet aan duidelijkheid overlaten. Ze wijzen zelfs op de consequenties voor wie wel een duik durft te nemen: een boete die kan oplopen tot 350 euro.

“We voeren geen heksenjacht, maar vorige zomer werden alleen al door onze inspecteurs toch zes PV’s opgesteld. Mogelijk hebben ook de gemeenschapswachten opgetreden”, zegt politiewoordvoerder Kristel Wouters.

Niet pesten

Een beeld van enkele jaren geleden. Dit mag niet meer.

Een beeld van enkele jaren geleden. Dit mag niet meer. © Jan Auman

Of dat ook geleid heeft tot boetes, is niet duidelijk. “We willen heus niet pesten. De handhaving van dit zwemverbod gebeurt voor de veiligheid van de mensen zelf”, benadrukt korpschef Jack Vissers.

“In het Albertkanaal en Schoten Vaart kan je jezelf kwetsen aan allerlei voorwerpen en bovendien onderschat je al snel de zuigkracht van een passerende boot. In de E10-plas zijn er grote diepteverschillen waardoor sommige waterlagen plots enorm koud zijn en er een stevige onderstroom is. Helaas hebben al enkele zwemmers daardoor een duik in deze plas met hun leven bekocht.”

Met vrienden of familie uitgebreid zonnebaden op de grasbermen, is niet verboden. Of je met een opblaasbare boot te water mag, is twijfelachtig. Kajakken en suppen, ook bekend als stand up paddle, mogen wel. Burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) heeft bij De Vlaamse Waterweg al aangedrongen op het afbakenen van een zwemzone, maar kreeg tot dusver geen respons op die vraag.

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Schoten in als startgemeente.

Nu in het nieuws