Wie links van de rode lijn woont, mag nog maar één in eigen tuin gelegd eitje per week eten. Voor wie aan de rechterkant woont, geldt die beperking niet. 

Wie links van de rode lijn woont, mag nog maar één in eigen tuin gelegd eitje per week eten. Voor wie aan de rechterkant woont, geldt die beperking niet. © RR

PFOS-maatregelen delen Schoten in twee

Schoten -

Wie in de wijk Deuzeld woont, mag voortaan nog maar één ei per week eten, als dat van een eigen kip komt. Woon je in het centrum of Schotenhof, dan mogen dat er gerust nog wat meer zijn.

Jan Auman

Bekijk bovenstaande foto hier in groot formaat.

De voorzorgsmaatregelen die het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) treft naar aanleiding van de PFOS bodemverontreiniging in de omgeving van de 3M-site in Zwijndrecht, verdelen Schoten in twee delen. De grens van de verschillende veiligheidszones loopt dwars door de gemeente aan de uiterst westelijke kant.

In Deuzeld, De Lek, Winkelstap, Melkerijstraat en De List, de buurten die het dichtst bij de stad gelegen zijn, is de consumptie van eigen geteelde eieren nu beperkt tot één stuk per persoon per week. “Maar de mensen hoeven hun kippen zeker niet weg te doen”, aldus burgemeester Maarten De Veuster (N-VA), die de aanbevelingen van de Vlaamse overheid communiceert aan alle inwoners. Voor eieren uit de winkel is de maatregel niet van toepassing.

Voor alle andere buurten staat er geen beperking op de eierenconsumptie, althans niet als die van ‘eigen leg’ zijn. Deze maatregelen neemt het AZG uit voorzorg tot er meer meetresultaten en info over de eventuele gezondheidseffecten bekend zijn. De maatregelen kunnen in de toekomst, wanneer het onderzoek verder staat, nog veranderen.

PFAS zijn chemische stoffen die bijvoorbeeld worden gebruikt in schoonheidsproducten, afdichtingsmiddelen, textiel… Van een aantal PFAS is bekend dat ze schadelijk kunnen zijn, waaronder ook PFOS. De producten zijn niet afbreekbaar en verspreiden zich vooral via grondwaterstromen, grondverplaatsingen en in mindere mate via de lucht.

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Schoten in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws