Vliegenlarven dienen als voedings voor kippen en vissen. 

Vliegenlarven dienen als voedings voor kippen en vissen. © rr

Kweker van vliegenlarven over de kop

Turnhout -

Na het neerleggen van de boeken heeft de ondernemingsrechtbank in Turnhout de nv Circular Organics failliet verklaard. Het bedrijf was gespecialiseerd in het kweken van zwarte soldatenvliegen. De larven daarvan werden geleverd aan bioboeren en viskwekers die ze gebruikten als voedingsstof.

Marc Peeters

De zetel van het bedrijf was gevestigd aan de Slachthuisstraat in Turnhout. De onderneming werd in 2013 opgestart door Johan Jacobs. In 2019 kwam het bedrijf mee in Britse handen. De bedrijvigheid in Turnhout gold meer als een onderzoekscentrum en bracht niet rechtstreeks geld op omdat er niet aan commerciële verkoop werd gedaan. “We gaan bijvoorbeeld na of het voederen van larven aan biokippen ervoor zorgt dat de kippen minder stress hebben en gelukkiger zijn”, zei de oprichter eind vorig jaar in een gesprek met Gazet van Antwerpen.

Het idee achter het kweken van vliegen en larven was ook een alternatief te bieden voor soja en vismeel en zo bijvoorbeeld ontbossing te kunnen tegengaan en ecosystemen te kunnen herstellen.

Uit de jaarrekeningen van Circular Organics blijkt dat de onderneming financieel al een paar jaar fel onder druk stond. Meester Ronny Ceusters werd aangesteld als curator, maar die had het dossier gisteravond nog niet kunnen bestuderen. Momenteel zou er nog een tiental mensen in dienst zijn. De kans dat zij hun job verliezen is reëel. Bij Cicular Organics werd de telefoon niet opgenomen.

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Turnhout in als startgemeente.

Nu in het nieuws