Holy legt nu nog zijn examens in het Heilig Graf af, maar trekt in de herfst twee weken naar het CERN in Genève. 

Holy legt nu nog zijn examens in het Heilig Graf af, maar trekt in de herfst twee weken naar het CERN in Genève. © Heilig Graf

Holy doet stage bij CERN: “Maar nu eerst examens afleggen”

Turnhout -

Voor het eerst mogen Belgische leerlingen stage doen bij onderzoekscentrum CERN in Genève. Turnhoutenaar Holy Ikenna Thompson Nwachukwu is een van de 24 gelukkigen.

Wouter Adriaensen

Het CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, Europese Raad voor Kernonderzoek) in het Zwitserse Genève doet onderzoek naar de kleinste deeltjes waaruit alle materie opgebouwd is. Het beschikt onder meer over de LHC, de krachtigste deeltjesversneller ooit, waarin deeltjes met grote snelheid op elkaar botsen.

Al vijf jaar biedt CERN Europese leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs de kans om er twee weken stage te lopen. Voor het eerst neemt België deel. Uit bijna zeshonderd kandidaten werden er 24 gekozen. “Ik moest een brief schrijven en een video maken om mijn motivatie te tonen”, vertelt Holy Ikenna Thompson Nwachukwu. “Al vanaf de eerste les fysica ben ik gefascineerd door wetenschappen. Ik wil weten hoe alles ontstaan is en daar doet het CERN onderzoek naar. Die kennis wil ik ook delen met iedereen rondom mij.”

Van 24 oktober tot en met 6 november 2021 mag Holy zelf aan de slag in het CERN. “We gaan onder begeleiding van CERN-wetenschappers onderzoeksprojecten uitvoeren. Dat zal ongetwijfeld erg boeiend worden. Op 18 september ontmoet ik in Gent de andere deelnemers en Dirk Frimout, de eerste Belgische astronaut.”

Holy is afkomstig van Turnhout en zit in het vijfde jaar STEM in het Heilig Graf. “Ik weet nog niet echt wat ik hierna ga doen. Biologie en chemie interesseren me ook, dus misschien geneeskunde of farmacie, maar burgerlijk ingenieur is ook zeker een optie. Al concentreer ik mij voorlopig best nog maar even op mijn examens die ik momenteel aan het afleggen ben. Wiskunde en Nederlands gingen alvast redelijk goed (lacht).”

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Turnhout in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws