Prior Paul Van Herck en burgemeester Peter Keymeulen zijn blij dat de expo opent 

Prior Paul Van Herck en burgemeester Peter Keymeulen zijn blij dat de expo opent © Ilse Van Thielen

Expo norbertijnen uit startblokken

Herselt -

De reizende expo over negenhonderd jaar norbertijnen is vanaf vandaag te bezoeken in De Mixx. “We kenden een valse start door corona en moesten alles uitstellen”, zegt prior Paul Van Herck van de abdij van Averbode.

Ilse Van Thielen

De expo is een samenwerking tussen acht gemeentes waarvan er vier in de Kempen liggen. Onder andere Herselt, Hulshout, Laakdal en Westerlo werken hiervoor samen aan bovenlokaal cultuur- en erfgoedbeleid. “We zijn blij dat we provincieoverschrijdend werken met de norbertijnen als verbindende factor”, zegt Herselts burgemeester Peter Keymeulen (N-VA). De norbertijnen hebben wel degelijk een link met Herselt. “In 1365 stelden zij onder andere de pastoor aan voor de Sint-Servaaskerk.”

Strokapel

“We kenden een valse start door corona maar nu is het zover”, zegt prior Paul Van Herck. Hij is blij dat de expo eindelijk opent. “De norbertijnen hebben het uitzicht van en het leven in de Merodestreek voor een groot deel mee bepaald. Ze boden niet enkel steun en bescherming, maar bouwden ook veel kapellen en pastorieën”, zegt de voorzitter van Cultuur & Erfgoed de Merode Alies Smeets. De Strokapel in Ramsel is er daar één van. De inwoners van Ramsel kregen in 1662 de toestemming van de norbertijnen voor de bouw van een kapel. De inwoners mochten het offergeld beheren, maar de pastoor werd in ruil een norbertijn. Die pastoor kreeg dan honderd gulden voor het onderhoud van de Sint-Hubertuskapel die ook in Ramsel stond. “Ik ben benieuwd naar nog meer anekdotes uit deze geschiedenis”, zegt Keymeulen.

De tentoonstelling loopt in De Mixx t.e.m. 27 juni. Daarna reist de expo onder andere verder naar Westerlo en Laakdal. In november sluit ze haar reis af in Hulshout.

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Herselt in als startgemeente.

Nu in het nieuws