Tijdens het WK rijden de renners in precies de omgekeerde richting: vanuit de Katelijnestraat gaan ze de Grote Markt op. 

Tijdens het WK rijden de renners in precies de omgekeerde richting: vanuit de Katelijnestraat gaan ze de Grote Markt op. ©  BELGA

WK wielrennen passeert dit najaar drie dagen op rij in Mechelen

Mechelen, Walem, Bonheiden -

De stad Mechelen maakt zich dit najaar op voor een volksfeest. Aanleiding is het WK wielrennen dat eind september drie dagen lang door het hartje van de binnenstad passeert. In onze regio valt ook Bonheiden die eer te beurt.

Sven Van Haezendonck

Het is net geen twintig jaar geleden dat ons land het WK wielrennen nog eens mocht organiseren. “De laatste keer was in Zolder in 2002, met Mario Cipollini als winnaar op parcours zo vlak als een biljart. Dat zal nu allesbehalve het geval zijn”, zegt Christophe Impens, voorzitter van het WK wielrennen. Het wereldkampioenschap viert zijn honderdste verjaardag. “De eerste editie was in 1921 in de Deense hoofdstad Kopenhagen.”

Golazo en Flanders Classics slaan de handen in elkaar voor de organisatie dit najaar. Ze zetten hun beste beentje voor om Vlaanderen op z’n mooist te tonen. “Wij willen veel van Vlaanderen laten zien. We passeren in vier van de zes kunststeden die we graag aan de buitenwereld willen laten zien. De aankomst van de tijdrit ligt op ’t Zand in Brugge. De wegritten starten op de Grote Markt in Antwerpen, passeren dwars door Mechelen en via een ommetje door de Druivenstreek komen ze aan in Leuven”, legt Impens uit.

De wegritten vinden plaats tijdens het weekend van vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 september: met op vrijdag de beloften jonger dan 23 jaar. op zaterdag de elite dames en op zondag de elite heren. “Vrijdag wordt een mooie opwarmer en vrijdag en zaterdag is het in Mechelen groot feest”, zegt Christophe Impens.

Door Walem-dorp

De renners rijden Mechelen binnen via het dorpscentrum van deelgemeente Walem. Via de Koning Albertstraat en de Antwerpsesteenweg gaat het in rechte lijn naar het centrum. Ze rijden dwars door de binnenstad. Via de Sint-Katelijnestraat gaan de renners recht op de Sint-Romboutstoren af. “Ze rijden over de Grote Markt, wat natuurlijk een evenement op zich is”, zegt Impens. De binnenstad wordt verlaten via de Befferstraat, de Veemarkt en de Keizerstraat.

Via de N15 gaat het richting Bonheiden en vervolgens naar WK-gemeente Keerbergen. In Mechelen bekijkt de stad al hoe ze er in samenwerking met de Mechelse horeca en handelsvereniging Mechelen MeeMaken een groot feest van kan maken. “We zijn enorm trots dat wij het WK wielrennen voor zijn honderdste verjaardag in onze stad mogen verwelkomen”, reageert Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+), schepen van Sport.

“Mechelen is een stad met veel troeven, waar sport en cultuur mooi samengaan. We zijn enorm vereerd dat Mechelen een van de vier Vlaamse kunststeden is waar het WK langskomt”, zegt Labsir.

Volg het nieuws over Blikvangers Mechelen overal.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws