Het winkelpand staat opnieuw te huur.

Het winkelpand staat opnieuw te huur. © Marc Peeters

Kempens Wielermuseum van Suske Verhaegen gaat verhuizen

Grobbendonk -

Het Kempens Wielermuseum van Suske Verhaegen (73) gaat later dit jaar verhuizen. De collectie krijgt een nieuwe plaats in de lokalen die momenteel gebruikt worden door de gemeentelijke toeristische dienst op het Astridplein in Grobbendonk. De Dienst Toerisme verhuist naast het gemeentehuis, zodat er ruimte vrijkomt.

Marc Peeters

Voor de wielermemorabilia van Suske Verhaegen is de verhuis naar het Astridplein een terugkeer naar het begin. Het was immers in een zaaltje achter een café op het gemeenteplein dat ruim tien jaar geleden de kiem van het Kempens Wielermuseum werd gelegd. Drie jaar geleden kreeg Suske te horen dat hij er niet kon blijven, want het café vooraan had de deuren gesloten.

De zoektocht naar een nieuwe locatie leidde naar de toen leegstaande computerwinkel ZEB aan Dorp in Bouwel. Het lokale bestuur reikte Suske de hand en besloot het pand te huren, zodat het voortbestaan van het museum verzekerd was. Vandaag hangt er een ‘Te Huur’-bordje aan het raam. De ruimte kan volgens de website van het vastgoedkantoor gehuurd worden voor 1.000 euro per maand.

Suske Verhaegen in zijn museum.

Suske Verhaegen in zijn museum. © Marc Peeters

Het huurcontract dat gemeente en verhuurder in 2018 afsloten, loopt straks af en er is besloten het niet te verlengen. “Dit is geen keuze tegen, maar voor het wielermuseum”, meent burgemeester Marianne Verhaert (GiB). “We willen gaan voor een bruisend dorpscentrum waar mensen naartoe komen. De aanwezigheid van een wielermuseum in het hart van de gemeente kan een troefkaart zijn. In samenwerking met de mensen van het wielermuseum in Boom, die de collectie van Suske Verhaegen mee beheren, zal er ook gewerkt worden aan het verbeteren van de beleving voor de bezoekers van het museum.”

Het voorbije jaar had het Kempens Wielermuseum de wind vooral op kop. Door de coronacrisis bleef de deur vaak verplicht gesloten en duivel-doet-al Suske Verhaegen moest gezien zijn leeftijd en gezondheidstoestand zijn contacten beperken. De nabije toekomst ziet er ook niet al te best uit. De coronacijfers gaan dan wel de goede kant uit, wegenwerken voor de deur maken het museum nog minstens één jaar moeilijk bereikbaar.

Een selectie wielertruien.

Een selectie wielertruien. © Marc Peeters

“Ik was dik tevreden met de locatie in Bouwel”, vertelt Suske Verhaegen. “Maar de mensen die de rekening betalen, beslissen ook. Daar leg ik me bij neer. Ik mag blij zijn dat er meteen een oplossing wordt geboden. Qua oppervlakte zal het iets minder worden, maar er gaat gezorgd worden voor meer gezelligheid en dat kan ik alleen maar toejuichen. Het pand aan Dorp in Bouwel zal de deuren wellicht niet meer openen. Ik hoop dat we nog dit najaar de opening van de nieuwe locatie kunnen vieren.”

Suske houdt ook zijn ultieme droom levend: “Een ruimte ter beschikking krijgen voor wielermemorabilia in de kasteelhoeve d’Ursel. Het is me ooit beloofd. Ik hoop dat ik het nog mag meemaken.”

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Grobbendonk in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws