Bioboer Joris Willems moet na zestien jaar zijn drankautomaten aan zijn boerderij op de Groesaard in Poederlee verwijderen. Volgens de gemeente is een vergunning voor de toestellen onmogelijk. 

Bioboer Joris Willems moet na zestien jaar zijn drankautomaten aan zijn boerderij op de Groesaard in Poederlee verwijderen. Volgens de gemeente is een vergunning voor de toestellen onmogelijk. © Bart Van den Langenbergh

Bioboer moet automaten verwijderen: “Wie doen we hier kwaad mee?”

Poederlee -

De drank- en voedingsautomaten van de bekende bioboer Joris Willems aan Groesaard in Poederlee (Lille) moeten op bevel van burgemeester Marleen Peeters (N-VA) verdwijnen omdat ze niet vergund zijn. De landbouwer is er het hart van in en heeft een advocaat onder de arm genomen. “Ik doe hier niets weg vooraleer een rechter echt zegt dat het moet”, zegt Joris Willems (57).

Bart Van den Langenbergh

De automaten aan de boerderij van Joris Willems zijn al jaren een vertrouwd gezicht in de landelijke vallei van de Aa aan Groesaard in Poederlee. Langs de weg die populair is bij veel fietsers startte de bioboer exact zestien jaar geleden met een melkautomaat. Door de jaren heen kwamen er drank-, koffie-, voedings- en broodautomaten bij en verdween ook de verse melk uit zijn gamma. Al die jaren kraaide geen haan ernaar dat ook drank verkocht werd, maar tijdens de coronacrisis gingen de poppen aan het dansen.

Voor burgemeester Marleen Peeters moeten de automaten uit het straatbeeld verdwijnen. “De automaten staan in agrarisch gebied en zijn niet vergund”, legt Marleen Peeters uit. “Alleen automaten met producten uit de korte keten kunnen worden vergund. Vroeger kon je aan de boerderij melk en yoghurt krijgen, maar die link is er niet meer. Tijden de coronalockdown bleven er wel geregeld mensen hangen en was het eerder een verborgen café. Geregeld moest de politie erop afgestuurd worden. Ik weet dat dit geen plezante boodschap is voor de landbouwer, maar we kunnen geen uitzonderingen toestaan. Deze toestand had vroeger ook beter gehandhaafd moeten worden.”

Nooit een besmetting

Bioboer Joris Willems zou de automaten al vorige maand moeten verwijderd hebben, maar is strijdvaardig. “Ik heb hier nooit een vergunning voor moeten aanvragen. Dat is me altijd zo meegedeeld vanuit het gemeentebestuur”, vertelt Joris Willems. “Maar de voorbije maanden, tijdens corona, stond hier om de haverklap politie, maar er is nooit een proces-verbaal uitgedeeld. Geregeld riepen fietsers iets naar de enkele mensen die hier stonden terwijl ze zelf met zijn tienen rondreden. Ik heb altijd de coronamaatregelen gevolgd en er is ook nooit een besmetting geweest aan mijn automaten.”

Bioboer Joris Willems staat bij een van zijn drankautomaten aan zijn boerderij in Poederlee. Hij heeft een advocaat onder de arm genomen om de beslissing van de gemeente aan te vechten. 

Bioboer Joris Willems staat bij een van zijn drankautomaten aan zijn boerderij in Poederlee. Hij heeft een advocaat onder de arm genomen om de beslissing van de gemeente aan te vechten. © Bart Van den Langenbergh

De landbouwer wil de vooroordelen over het cliënteel van de automaat uit de wereld helpen. “Er wordt gezegd dat hier ongure types rondhangen, maar zijn een notaris of een advocaat dan ook ongure figuren? Hier is iedereen welkom en er is hier nog nooit gevochten”, stelt Joris Willems. “Wie doen we hier kwaad of wie heeft hier in godsnaam last van? Er zijn veel fietsers die hun route speciaal omleggen om hier even te stoppen. Mijn klanten zijn ook mijn vrienden geworden. Velen hebben al wat meegemaakt in hun leven en zoeken hier de rust op. Mijn bedrijfsstructuur is deels gebaseerd op de automaten. Ik heb geen melkkoeien meer, maar nog wel een veertigtal vleeskoeien. En ik bewin veertig hectare grond aan biogewassen, maar ik ga stilaan richting mijn pensioen.”

Advocaat

Joris Willems voelt zich persoonlijk geviseerd en heeft ook al een advocaat onder de arm genomen. Hij verwacht dat binnenkort de politie aan zijn deur staat om de nodige vaststellingen te doen. “Ik doe geen enkele automaat weg tot de rechter echt zegt dat alles weg moet. En dan zet ik hier alles op straat om uit te delen”, benadrukt de bioboer. “Ik wil dan ook opkomen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. We zullen dan eens zien wie de meeste voorkeurstemmen heeft.”

Joris Willems is ook trots op zijn veld met biologisch geteelde gerst. 

Joris Willems is ook trots op zijn veld met biologisch geteelde gerst. © Bart Van den Langenbergh

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Lille in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws