Vincent Stockman op het terras van bistro De Zimmer, waar naast de Binnennete de zomerconcerten plaatsvinden. 

Vincent Stockman op het terras van bistro De Zimmer, waar naast de Binnennete de zomerconcerten plaatsvinden. © Chris Van Rompaey

Concertprogrammator Ripspiqué viert verjaardag met eigen bier

Lier -

Concertorganisator Ripspiqué Lier viert volgend jaar zijn 25ste verjaardag. De vzw bereidt dat nu al voor met een eigen bier dat luistert naar de naam Rips. Je kunt het voor het eerst proeven tijdens het 250ste concert op donderdag 22 juni.

Chris Van Rompaey

Vijf mannen uit Lier en Duffel stichtten in 1997 Ripspiqué. “De vzw werd opgericht om in Lier concerten te organiseren in minder bekende genres zoals jazz, wereldmuziek, rootsmuziek en Nederlandstalig chanson. Tot op vandaag programmeerden we bekende en minder bekende artiesten en dat blijven we ook in de toekomst doen. Sommige artiesten polsen ons zelfs wanneer ze nog eens mogen optreden. De naam Ripspiqué komt trouwens uit een liedje van Drs. P en het betekent geweven stof”, verklapt coördinator Vincent Stockman (48).

Ripspiqué organiseert doorgaans één concert per maand, maar dat verdubbelt vanaf volgend seizoen. “Normaal starten we onze nieuwe concertreeks in september. Maar omdat we zolang stilgelegen hebben, wachten we niet tot dan en organiseren we zomerconcerten: ons eerstvolgende al op donderdag 24 juni. Onder meer Jan De Smet, Jokke Schreurs en Hans Mortelmans brengen dan een ode aan Wannes Van de Velde”

Het flesjesetiket van Rips.

Het flesjesetiket van Rips. © rr

Op het concert van donderdag 22 juli, met onder meer Guy Swinnen, stelt Ripspiqué haar eigen bier voor. “We doen dat tijdens ons 250ste concert. We gaan het de komende weken brouwen bij het Hofbrouwerken in Beerzel (Putte). Samen met ons oud-bestuurslid en hobbybrouwer Pol Van der Hoeven ben ik in Beerzel geregeld gaan proeven tot we de perfecte samenstelling vonden. De amberkleurige Rips wordt een mix van een India Pale Ale (IPA) en een saison, wat oorspronkelijk een winterbier was”, verduidelijkt Vincent Stockman.

“We maken de Rips op basis van mout, hop, gist en water, niet te bitter of zoet. Het bevat 6,8% alcohol en is vanaf eind juli te drinken in verscheidene horecazaken waaronder bistro De Zimmer, café Refuge en café-bistro Het Looks. Vanaf vrijdag 23 juli kun je het ook via onze website bestellen. Catho Duys (25) uit Lier ontwierp het flesetiket. Daarop prijkt een saxofoniste. Niet toevallig een vrouw, want we merken dat vooral in Amerika vrouwelijke muzikanten het soms moeilijk hebben om aan werk te geraken en gerespecteerd te worden”, zegt Vincent Stockman.

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Lier in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws