© kma

Brug van 3.000 ton glijdt op haar plaats: “Snelheid van 2 meter per uur”

Massenhoven -

De nieuwe verhoogde brug over het Albertkanaal in Massenhoven (Zandhoven) wordt vandaag via een glijsysteem op de definitieve locatie gelegd. En dat gaat aan een slakkengangetje. “Normaal, want de constructie weegt in totaal 3.000 ton”, zegt Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Waterweg.

“In totaal moet de brug 23 meter verschuiven naar de nieuwe bruggenhoofden, aan een snelheid van ongeveer twee meter per uur. Dat is dus centimeter per centimeter.” De ingenieurs schatten dat de brug rond 17u aangekomen zal zijn. Rond het middaguur zaten ze al wat achter op het schema, hoewel de ploeg goed op tijd begonnen was.

 

 ©  kma

Ook ingenieurs Peter Agotha en Jolien Driesmans van de Vlaamse Waterweg volgen alles ter plaatse op de voet. “In Herentals hebben we al eens iets gelijkaardigs gedaan”, vertelt Jolien Driesmans, die de operatie leidt. “Maar het blijft heel uniek.”

Hoewel het bezwaarlijk een spannend spektakelstuk genoemd kan worden, staat er toch heel wat volk te kijken op het afgesloten jaagpad. “Bolt ze nu of bolt ze niet?”, is de meest gehoorde vraag, omdat het vanop afstand nauwelijks zichtbaar is of de brug aan het glijden is.

Er moet nu nog verdere afwerking gebeuren. Op 28 juni wordt de brug normaal weer vrijgegeven. Tot dan moet het verkeer op de drukke N14 Oostmalle-Lier ter hoogte van Zandhoven nog blijven omrijden via de kanaalbrug van Viersel. De oude brug werd op 12 december afgebroken.

 (kma)

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Zandhoven in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws