©  AFP

Je bent 41+ en je wilt kleinere dosis vaccin testen? Dat kan voor 60 euro per keer

Het Tropisch Instituut is samen met de UAntwerpen op zoek naar vrijwilligers ouder dan 41 jaar om mee te werken aan een nieuw vaccinatieonderzoek. Er wordt getest of lagere dosissen van een bepaald vaccin ook genoeg bescherming bieden en of je eerste en tweede prik met een verschillend vaccin toegediend kunnen worden. Je wordt zes keer verwacht en ontvangt daar telkens 60 euro voor.

Wie niet wil wachten op een officiële uitnodiging voor een vaccinatie, kan het proces misschien zelf versnellen. Het Tropisch Instituut is op zoek naar vrijwilligers die nog geen prik gehad hebben. Deelnemers aan de studie krijgen dan ten laatste op 18 juni een geregistreerd Covid-19-vaccin van Pfizer, Moderna of AstraZeneca.

De bedoeling is om twee zaken te onderzoeken. “We kijken of we kleinere dosissen van bepaalde vaccins kunnen toedienen. Volledige dosissen worden vergeleken met halve en met een vijfde van de gebruikelijke dosis. Als die resultaten gunstig zijn, kunnen we de vaccinatiecampagne gevoelig versnellen.”

“Aan de andere kant bekijken we of de eerste en twee prik met een verschillend vaccin gezet kan worden. Er zullen bijvoorbeeld mensen zijn die starten met een eerste Pfizer-BioNTech-vaccin en nadien een AstraZeneca-vaccin als tweede dosis. Op die manier wordt het veel gemakkelijker voor de vaccinatiecentra om een planning te maken”, zegt studiecoördinator Ann Spiessens.

De testpersonen moeten zich zes keer kunnen vrijmaken en krijgen voor elke visite 60 euro. “Na twee vaccinaties kijken we of de persoon voldoende afweerstoffen in het bloed heeft. Is dat niet het geval, dan krijgt die persoon nog een prik zodat iedereen die deelneemt aan het onderzoek voldoende beschermd is tegen het coronavirus.”

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws