Dorien en Evy klinken op de Grote Markt in Turnhout op hun eerste terrasje in meer dan een jaar. 

Dorien en Evy klinken op de Grote Markt in Turnhout op hun eerste terrasje in meer dan een jaar. © Mia Uydens

Voluit genieten in de zonnige Kempen

Kempen -

We hebben er maandenlang naar uitgekeken, maar gisteren was ze er eindelijk de zon. Onze reporter en fotograaf flaneerden doorheen de Kempen op zoek naar stralende zonnige gezichten.

Stefan Laenen

Terrasjesweer, of ijsjesweer of kajakweer. Noem het zoals je wil, feit is dat het afgelopen weekend –eindelijk- mooi weer was. Echt vrijgezellenweer. Vooraleer Ellen in het huwelijksbootje stapt, trapt ze nog een rondje Kempen in de streek rond Rijkevorsel. “Ik ben op pad met mijn zus, twee nichtjes en schoonzus”, glundert de aanstaande bruid. “Ik trouw op 3 juli. Een uitgesteld huwelijk, door corona niet door relationele problemen (lacht). Een stralende dag als deze is ideaal voor een vrijgezellenfeestje.”

Petra en haar vrij gezellige vriendinnen rijden een droomhuwelijk tegemoet.

Petra en haar vrij gezellige vriendinnen rijden een droomhuwelijk tegemoet. © Mia Uydens

Op Camping De Zeven Geitjes op ’t Heiken in Vorselaar voelen zich niet enkel voornoemde geiten zich in hun sas. Heel wat wandelaars en fietsers houden halt op het grote terras. Zoals Andy en Ans met hun kinderen Phil en Mia. De familie pauzeert tijdens hun zalige zondagse fietstocht voor een verfrissend ijsje.

Andy, Ans en de kinderen Phil en Mia genieten bij De Zeven Geitjes van een smakelijk ijsje.

Andy, Ans en de kinderen Phil en Mia genieten bij De Zeven Geitjes van een smakelijk ijsje. © Mia Uydens

“We mochten dankzij dit mooie weer ook weer kampeerders verwelkomen”, vertelt zaakvoerder Filip Van den Broeck van camping De Zeven Geitjes waar pas nog twee gloednieuwe vakantiehuisjes opende. “De Kempen zijn een prachtige parel om een vakantie te spenderen. Steeds meer landgenoten vinden de weg naar onze regio nu verre buitenlandse reizen nog zo onzeker zijn. Op ons terras serveren we wafels, ijsjes en regelmatig ook live-muziek. Volgende week zondag is er zelfs voor het eerst weer onze Handmade, een gezellig marktje met niets anders dan lokale en handgemaakte producten.”

Een familie kampeert op camping De Zeven Geitjes in Vorselaar

Een familie kampeert op camping De Zeven Geitjes in Vorselaar © Mia Uydens

Het weer gaat de goede richting uit, maar is misschien nog niet helemaal wat het wezen moet voor waterratten. Voor een verfrissende duik is het allicht nog een tikkeltje te fris. Bij Pelican School, een aquapark en waterspeeltuin op de Lilse Bergen bleef het afgelopen weekend ijzig kalm. “De noorderwind speelt ons nog een beetje parten”, beseft zaakvoerder Bram Schram”, maar deze week verwelkomen we vanaf dinsdag weer schoolgroepen. En als ik op de weerkaarten kijken dan zijn die gunstig voor onversneden waterpret.”

Aan de oevers van de Nete aan de Hut in Herentals valt alvast veel waterplezier te beleven. Fabian, Mila, Menthe & Dorien uit Oudenaarde doen een weekendje Kempen. Het gezin overnachtte in een tent in de Ark van Noë in Lichtaart. Nu genieten ze van de verfrissende geneugten van de Nete, net zoals talloze kajakkers die van Lichtaart naar Grobbendonk dobberen.

Fabian, Mila, Menthe en Dorien zakken speciaal af uit Oudenaarde om de voetjes in de Nete te soppen.

Fabian, Mila, Menthe en Dorien zakken speciaal af uit Oudenaarde om de voetjes in de Nete te soppen. © Mia Uydens

Nik en Vanessa zijn met hun mobilhome in onze regio beland. Met de fiets verkennen ze de streek. “Nu ja, verkennen. Zeg maar verdwalen”, lacht het koppel. “Maar verdwalen is plezant, want zo zijn we hier in Den Herberg in Grobbendonk gestrand. We wisten niet dat deze charmante zaak wordt gerund door Bartel Van Riet en zijn vrouw. Een verborgen parel, en zo zijn er blijkbaar heel wat in de schone Kempen.”

Nik en Vanessa zijn gestrand in Den Herberg van Bartel en Dorien.

Nik en Vanessa zijn gestrand in Den Herberg van Bartel en Dorien. © Mia Uydends

“Uitslapen tot je je hongerig voelt. En dan eten tot je slaperig wordt”, zo vatten Bartel Van Riet en zijn echtgenote Dorien Van de Water hun ideale zondag samen. Veel Kempenaars blijken van hetzelfde gedacht. Dus was er voor Bartel en Dorien zondag geen kans om lekker lang uit te slapen, het terras van hun zaak Den Herberg zat afgeladen vol. “Iedereen snakte naar de zon, zowel wij als de klanten. Door het slechte weer dit voorjaar moesten we al enkele zondagen dichtblijven, dus dit doet echt deugd. Karen parkeert haar foodtruck Mucho Gusto aan onze herberg en serveert tapa’s en hamburgers. Zo zorgen wij samen voor spijs en drank, meer heeft een mens niet nodig”, zeggen Bartel en Dorien.

Soms zegt een beeld genoeg. Dorien en Evy heffen samen het glas op de Grote Markt in Turnhout. Waarom ze klinken? “We zijn twee boezemvriendinnen, en dit is de eerste keer in meer dan een jaar dat we samen op een terras kunnen zitten.” Schol, op betere tijden.

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Herentals in als startgemeente.

Nu in het nieuws