Op de Veemarkt werd een solidariteitsactie georganiseerd voor Palestina.

Op de Veemarkt werd een solidariteitsactie georganiseerd voor Palestina. © Stijn Van de Sande

Organisaties voeren actie voor Palestina: “Het geweld en de onderdrukking moeten stoppen”

Mechelen -

Op de Veemarkt in Mechelen organiseerden verschillende middenveldorganisaties zaterdag een solidariteitsactie voor Palestina. De deelnemers riepen de Belgische en Europese leiders onder andere op om de onderdrukking van Palestina door Israël te veroordelen en te stoppen. “Dit is geen gelijke strijd”, zeggen ze.

Stijn Van de Sande

In navolging van acties in verschillende steden wereldwijd werd er zaterdag ook in Mechelen een manifestatie gehouden voor Palestina. De solidariteitsactie werd georganiseerd door middenveldorganisaties zoals Welcome In Mechelen, ROJM en Intal. Ook Jong Groen en Comac en Redfox, respectievelijk de studenten- en jongerenafdeling van PVDA, ondersteunden de actie.

Ongelijke strijd

Er werd onder andere opgeroepen om het geweld te stoppen en Palestina te bevrijden van de onderdrukking van Israël die al 73 jaar aanhoudt. “We zijn hier vandaag om onze stem te laten horen en de Belgische en Europese leiders op te roepen tot daden”, zegt organisatrice Sara Van Rompaey van Comac. “Want het is geen strijd met gelijke wapens. Het is een van de grootste militaire machten ter wereld tegenover een volk dat leeft in een openluchtgevangenis.”

Drie Palestijnse zussen getuigden over hun leven in Gaza.

Drie Palestijnse zussen getuigden over hun leven in Gaza. © Stijn Van de Sande

Tijdens de manifestatie werden er spandoeken ontrold, werd er gezwaaid met Palestijnse vlaggen en werden er slogans gescandeerd zoals ‘Free Palestina’, ‘Boycot Israël’ en ‘Israël terrorist’. “Momenteel geldt er een wapenstilstand”, aldus Van Rompaey. “Maar de apartheid en de onderdrukking blijven aanwezig. Het is geen duurzame oplossing. Daarom komen wij vandaag samen om te ijveren voor een menswaardige behandeling van de Palestijnen.”

“Genocide”

De zussen Saja (13), Islam (15) en Asil (17) Naji getuigden over hun leven in de Gazastrook. Zij vluchtten zo’n twee jaar geleden naar België. “Wat er gebeurt in Gaza is genocide”, zeggen ze. “Het heeft niets te maken met een religieus conflict, maar puur met de onderdrukking van een volk. De mensen worden gebombardeerd en bestookt met traangas en rubberkogels. Het heeft lang genoeg geduurd. Dit moet stoppen!”

Op de manifestatie waren zo’n tachtig aanwezigen. De politie hield vanop een afstand alles in de gaten, maar de actie verliep zonder incidenten.

 

 © Stijn Van de Sande

 

 © Stijn Van de Sande

Aangeboden door onze partners

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mechelen in als startgemeente.

Nu in het nieuws