Bart De Wever ©  BELGA

Bart De Wever niet eens met veroordeling van Voorpost-leden: “Een mening breng je niet voor de rechtbank”

N-VA-voorzitter Bart De Wever is het niet eens met de veroordeling van vier leden van de Vlaams-nationalistische beweging Voorpost naar aanleiding van een illegale spandoekactie waarmee ze zich wilden verzetten tegen islamisering. “Ik ga niet akkoord met lieden die aansturen op een clash met de hele islam, maar een mening breng je niet voor de rechtbank”, tweet hij.

jvhBron: BELGA

LEES OOK: Zes maanden cel voor leden van Voorpost omdat ze spandoek met ‘stop islamisering’ tonen

Vier leden van de Vlaams-nationalistische beweging Voorpost organiseerden vorig jaar een niet-toegestane spandoekactie op de markt van Mechelen. De Voorpost-delegatie deelde onder meer pamfletten uit waarin ze zich verzetten tegen de “islamisering van de maatschappij” en folders waarin ze gebedsdiensten van moslims in coronatijden aankaartten, terwijl de groep zelf die dag geen toestemming kreeg om te protesteren. Volgens het parket maakte het viertal zich daarmee schuldig aan het aanzetten tot haat of geweld tegen de moslimgemeenschap. De Mechelse correctionele rechtbank volgde dat standpunt en gaf de betrokkenen een celstraf van zes maanden, voor drie van de vier met uitstel. 

 ©  BELGAONTHESPOT

N-VA-voorzitter Bart De Wever is het daar niet mee eens, laat hij woensdagmiddag blijken op Twitter. “Ik ga niet akkoord met lieden die aansturen op een clash met de hele islam, maar een mening breng je niet voor de rechtbank”, klinkt het. “De vrijheid kan niet verdedigd worden door haar te beperken.” Volgens De Wever wil de federale regering “nog verder gaan op dit pad”. Hij lijkt daarmee te verwijzen naar de ambitie van de Vivaldi-ploeg om haatspraak en nepnieuws te bestrijden. “Dat is totaal fout”, aldus de N-VA-voorzitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vlaams Belang reageerde eerder al “met afschuw” op de veroordeling van de Voorpost-leden. “De aanval op de vrije meningsuiting is ingezet”, klonk het bij de extreemrechtse partij.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners