©  AFP

België voert leeftijdsgrens van 41 jaar in voor Janssen-vaccin na overlijden diplomate

Ons land voert een leeftijdsgrens in voor het gebruik van het Johnson & Johnson-vaccin. Belgen jonger dan 41 mogen er niet meer mee ingeënt worden. Aanleiding is het overlijden van een Sloveens diplomate vorige week na haar vaccinatie.

Hannes Heynderickx

LEES OOK: Twee miljoen Janssen-vaccins vast in Beerse: halen we deadline van 11 juli nog wel?

De verschillende ministers van Volksgezondheid in ons land zaten vanochtend bijeen om te discussiëren over het gebruik van het Johnson & Johnson-vaccin. Er zijn al langer signalen dat het vaccin in uitzonderlijke gevallen zou kunnen leiden tot bloedklonters, en vorige week is in ons land ook effectief een overlijden vastgesteld na inenting met het vaccin van J&J.

Het slachtoffer is een Sloveense vrouw die jonger is dan 40 jaar. Haar man is diplomaat in ons land, wellicht heeft zij ook een diplomatenstatuut. Volgens een hoge regeringsbron is ze 38 jaar oud, al wordt dat door een andere bron tegengesproken. In ieder geval heeft de vrouw na haar vaccinatie een ernstige trombose ontwikkeld en had ze een verlaagd aantal bloedplaatjes in haar bloed. Ze is buiten de Belgische campagne om gevaccineerd. Via haar werkgever, wellicht de Sloveense ambassade, heeft ze een vaccin verkregen.

De gezondheidsministers hebben naar aanleiding van het overlijden van de vrouw beslist om een leeftijdsgrens in te stellen op 41 jaar. Belgen die jonger zijn kunnen niet meer ingeënt worden met het Janssen-vaccin van het Amerikaanse moederbedrijf Johnson & Johnson, waar slechts één prik van vereist is. Eerder was ook al beslist om het AstraZeneca-vaccin niet meer toe te dienen aan burgers jonger dan 41. Een uitzondering is er voor de mobiele vaccinatie van onder meer daklozen. Daarvoor zal Johnson & Johnson wél nog gebruikt worden.

Er zullen nu extra onderzoeken plaatsvinden binnen het Europees Geneesmiddelenbureau.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws