©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  Isosport

1 / 5

Op de valreep: Lamkel Zé kopt Antwerp naar derde plaats en Europa League

Eerder deze week waren enkele spelers nog aan het zagen dat Lamkel Zé er weer bij was – dixit Vercauteren – maar tegen Anderlecht bleek de Kameroener van goudwaarde. Hij bezorgde Antwerp op de valreep zijn eerste zege in de Champions’ play-offs én een ticket voor de Europa League.

dvd

Een rechtstreeks duel voor de derde plaats, de laatste voorronde van de Europa League, zekerheid van Europees voetbal tot Nieuwjaar (desnoods in de Conference League) en een miljoen of vier. Daarvoor zakten we zeer graag naar de Bosuil af.

Antwerp had begin april in eigen huis nog slaag gekregen van Anderlecht (1-4). Daar kon nu geen sprake van zijn, het moest winnen om zijn play-offs te redden en in extremis over paars-wit te springen. Frank Vercauteren wilde zijn sterkste ploeg opstellen en koos dan toch maar voor Batubinsika en Lamkel Zé, ook al was hun voorbereiding vanwege Covid allesbehalve ideaal. Ook Gerkens speelde. Miyoshi, De Sart en Lukaku vlogen naar de bank of – in het geval van die laatste – naar de tribune.

De eerste (schiet)kans van de match was voor Anderlecht. Lokonga zag zijn kans schoon en testte Butez van ver. De doelman, die in Genk een offday had, kon de bal wegboksen. Antwerp reageerde meteen. Mbokani zette Cobbaut van de bal en kon samen met Lamkel Zé op doel af. Het had de 1-0 kunnen en misschien wel moeten opleveren, maar ze speelden het niet goed uit.

Rood en geel

Op het kwartier een enorme meevaller voor de thuisploeg. Na Cobbaut verslikte nu ook Miazga zich in de bal. Omdat Lamkel Zé daardoor alleen op Verbruggen dreigde af te stormen, trok de Amerikaan stiekem aan zijn truitje. Niet stiekem genoeg echter, want Boucaut had het gezien en trok meteen rood. Vincent Kompany protesteerde nog, maar dat leverde hem alleen maar een gele kaart op. Zijn ploeg moest nog 75 minuten met tien man standhouden, begin er maar aan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aanvankelijk lukte dat echter aardig, want Antwerp leek nog niet meteen haast te maken. De offensieve spelers zaten ook niet echt in de match. Zo was het zelfs Anderlecht dat ei zo na op voorsprong kwamen. Na een doorgetikte corner knalde Murillo in het zijnet. Maar de 1-0 kwam toch nog ietsje dichterbij, toen De Laet op slag van rust een hoekschop van Verstraete tegen de verste paal kopte.

Het was een kwestie van centimeters, zoals zo vaak in het voetbal. Dat zagen we ook in het begin van de tweede helft. Buta leverde zijn eerste goeie voorzet van de wedstrijd af en aan de tweede paal kon Lamkel Zé er nog net met zijn kale knikker bij. Zijn kopslag was prima en verraste Verbruggen, die dacht dat hij nog net voor de lijn redding bracht, maar verkéérd dacht. De lijnrechter zwaaide zelfzeker met zijn vlag en had een goal gezien. Het was zeer nipt, maar één beeld leek hem gelijk te geven. Gelukkig voor Lamkel Zé, die op z’n knieën naar Kompany en de bezoekende bank was gegleden.

 

 ©  Eleven Sports

Le Marchand out

Anderlecht moest nu komen, maar kon echt geen vuist maken. Het was tijd voor vers bloed en dus kwam Ashimeru op het uur El Hadj aflossen. Vlak erna stond het echter bijna 2-0, maar Verbruggen kon nog redding brengen op het schot van Gerkens. Spijtig voor Antwerp, net als het feit dat Le Marchand met een blessure naar de kant moest. De Pauw was zijn vervanger, De Laet schoof van de linkerkant naar het centrum van de defensie.

Kon het nog mislopen voor Antwerp? Het hield de boel goed gesloten, alleen met twee afstandsschotjes stichtte Nmecha ‘gevaar’. De tijd tikte langzaam maar zeker weg, dus Verbruggen trok in de 89ste minuut toch al maar mee naar voren bij een corner. Zonder succes. Het slotakkoord was voor Lamkel Zé – althans, dat dacht hij zelf. Hij scoorde nog eens met een mooi lobje, maar het doelpunt werd terecht afgekeurd voor buitenspel. Maakte niet uit. Boucaut floot wat later af en de zege was binnen.

LEES OOK:

ONS OORDEEL. De Laet en nog twee uitblinkers in laatste match van lang seizoen

Wie was jouw Man van de Match na Antwerp - Anderlecht? Stem nu!

  • Antwerp speelt de derde voorronde van de Europa League.
  • Anderlecht moet aan de slag in de Conference League.
  • Het was zo goed als zeker de laatste wedstrijd van Frank Vercauteren als coach van Antwerp.
 • De match van 4 miljoen: waarom die derde plaats zo belangrijk is voor Antwerp én RSCA

  Antwerp - Anderlecht is meer dan een prestigeduel. Antwerp móét winnen, want de nummer drie is zeker van Europees voetbal tot nieuwjaar. Hetzij in de Europa League, hetzij in de Conference League. Op de rekening komt er dan ook minstens 4 miljoen euro bij. Lees er HIER meer over.

 • Haroun en Gélin net op tijd fit voor cruciaal duel tegen Anderlecht

  Dit is de 20-koppige selectie: De 20-koppige selectie: Beiranvand, Butez, De Wolf, De Laet, Seck, Batubinsika, Gélin, Buta, Le Marchand, Lukaku, Verstraete, De Pauw, Boya, Gerkens, Hongla, Miyoshi, De Sart, Haroun, Mbokani, Lamkel Zé
 • De rode draad doorheen het seizoen van Antwerp: wisselvallige keepers

  Met nog één match te gaan kunnen we concluderen: Sinan Bolat kende géén waardige opvolger. Drie doelmannen traden nochtans in zijn voetsporen: Jean Butez (25), Alireza Beiranvand (28) en Ortwin De Wolf (24). Geen van hen kon de puntenpakker van de voorbije drie seizoenen doen vergeten. “Iemand van het kaliber Bolat moet je koesteren, en dat heeft Antwerp niet gedaan”, stelt analist en ex-doelwachter van de Great Old Wim De Coninck (61).

  Klik HIER om het volledige analyse te lezen.

 • Vincent Kompany: “We moeten klaar zijn voor de match op Antwerp”

  Anderlecht heeft aan één punt op Antwerp genoeg om de derde plaats te pakken. Kan geen probleem zijn, want RSCA speelde al 17 keer gelijk. Op zijn laatste persconferentie ging Vincent Kompany in op verschillende thema’s. Ook over zijn eigen leven als coach en over zijn oude afgevaardigde van bij de U6.

  Lees HIER wat Kompany te vertellen had.

 • Antwerp zoekt al nieuwe coach: afscheid in schoonheid voor Vercauteren (en co)?

  Ook al zijn er geen fans, Antwerp speelt zondag een uitwuifmatch. Het wordt zo goed als zeker de laatste van Frank Vercauteren, want er wordt al uitgekeken naar een nieuwe coach. Ook enkele stafleden en spelers nemen afscheid.

  Lees HIER het volledige verhaal.

 • Vermoedelijke elftallen

  Dit zijn de verwachte opstellingen:
 • 17u35

  Opstelling Antwerp:

 • 17u36

  Opstelling Anderlecht:

 • Wijzigingen bij Antwerp

  Didier Lamkel Zé, Pieter Gerkens en Dylan Batubinsika komen in de ploeg na de zware nederlaag tegen Genk. Jordan Lukaku, Koji Miyoshi en Alexis De Sart moeten hun plaats afstaan. Gerkens en Zé spelen in steun van Mbokani. Batubinsika speelt centraal in het verdedigingstrio, waardoor Le Marchand naar links schuift en De Laet de positie van Lukaku inneemt.
 • 18u30 Start van de 1ste helft

 • 1'

  Eerste helft afgetrapt

  Wie wint de strijd om de derde plaats?

 • 3'

  Anderlecht zet druk

  De wedstrijd start met druk van Anderlecht en dat zorgt voor enkele goede combinaties, voorlopig zonder doelgevaar.

 • 5'

  Vrije trap Antwerp

  Antwerp krijgt een vrije trap. Birger Verstraete zet zich achter de bal, kan hij voor gevaar zorgen?

 • 8'

  Schot Sambi Lokonga

  Het eerste doelgevaar komt van Anderlecht. Sambi Lokonga met een lage trap, maar zijn schot kent geen problemen voor Butez.

 • 11'

  Antwerp zoekt

  Voorlopig is het vooral Anderlecht dat het spel maakt, terwijl Antwerp focust op de omschakeling. 

 • 13'
  icon

  Rode kaart

  Matt Miazga krijgt een directe rode kaart nadat hij aan de doorgebroken Lamkel Zé gaat hangen. Anderlecht moet al vroeg in de wedstrijd met een man minder verder! Vincent Kompany krijgt ook nog geel wegens protest. 

Volg het nieuws over RAFC - Royal Antwerp FC overal.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Meer sportnieuws