©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

1 / 5

KV Mechelen verliest Europees ticket aan AA Gent op slotspeeldag

Het heeft niet mogen zijn voor KV Mechelen. Doelpunten van Bezus en Tissoudali sloegen de Mechelese Europese droom keihard aan diggelen. Verder dan een strafschopgoal van Druijf kwam Malinwa niet meer. Een domper op een fraai seizoen waarin Wouter Vrancken en co terecht lof oogstten van vriend en vijand en waarop het met trots kan terugkijken. AA Gent legt door de vijfde plaats zo nog een laagje glans op hun seizoen.

Yannick De Boeck

“We zijn klaar om nog één keer te knallen”, sprak Wouter Vrancken afgelopen woensdag na de 2-2 tegen Oostende. En knallen deed het Achter de Kazerne, want net voor de aftrap werd er een spetterend vuurwerk ontstoken rondom het stadion. Een laatste motivatieboost voor de Mechelaars in wat – na de titel in 1B en de bekerwinst - hun zoveelste afspraak met de geschiedenis kon worden. Malinwa kon echter niet rekenen op zijn linkerwingers Storm (enkel) en Shved (knie). De Belg zat nog wel op de bank, de Oekraïner niet. Zo kwam De Camargo naast Druijf in de spits. Kabore kwam in de ploeg voor de geschorste Vranckx, waardoor Walsh naar het centrum schoof en Vanlerberghe in het middenveld postvatte. Hein Vanhaezebrouck opteerde voor dezelfde elf als tegen Standard.

Bezus op de lat

Ondanks het feit dat een puntje volstond om het Europese ticket binnen te halen, was KV Mechelen niet van plan alles dicht te metselen. Hoewel AA Gent de openingsminuten voor zijn rekening nam, was het de thuisploeg die via een kopballetje van De Camargo en een vluchtschot het eerst dreigde. Malede zorgde met een poging naast doel voor het eerste Gentse gevaar. Malinwa claimde even het balbezit, maar kwam goed weg toen Bezus een voorzet van Castro-Montes tegen de lat kopte. Nog in dezelfde minuut moest Thoelen redding brengen op een afstandsschot van Kums. KVM kwam even met de schrik vrij.

De Buffalo’s zetten KV Mechelen goed onder druk, waardoor ze er nog moeilijk uit kwamen. Toch kon De Camargo halfweg de eerste helft zijn hoofd tegen een voorzet van Mrabti zetten. Bolat zag het leer naast en over vliegen. Aan de overkant had Thoelen geen moeite met een schot van Castro-Montes. De linkerflank bleef even later liggen na een kopduel met Kabore, maar kon na verzorging weer verder. Ondertussen volleyde Vanlerberghe het leer hoog over. Druijf kopte een center van Schoofs over.

De eerste helft leek op een 0-0 af te stevenen, al moest Kabore nog een ei zo na Olympische goal van Odjidja wegkoppen en een infiltrerende Samoise van een grote kans houden. Tussendoor was er even appel voor een strafschopfout van de Burkinees, maar Malede zocht te makkelijk de grasmat op.

Match ontploft

Beide ploegen kwamen ongewijzigd uit de kleedkamer. AA Gent had nog 45 minuten om de groepswinst te pakken. Het was echter aanvankelijk KVM dat zich het balbezit toe-eigende. Toch was het een lucky flankwissel van Hanche-Olsen die AA Gent virtueel aan een Europees ticket hielp. De Noor leek Castro-Montes te zoeken, maar het leer vond het hoofd van Bezus. Kabore kwam te laat en Thoelen was gezien. De thuisploeg moest zo vol aan de bak om alsnog dat benodigde punt te pakken. Nadat Godeau Hairemans van een kans hield, kopte De Camargo van dichtbij naast. Geel-rood probeerde met de moed der wanhoop, maar na een goede uitbraak van Bezus kon de ingevallen Tissoudali de score verdubbelen.

 

 ©  BELGA

Het Europese ticket leek KV Mechelen in de laatste rechte lijn uit handen te glippen. Ware het niet dat Kabore even later in de Gentse zestien van de sokken werd gelopen door Castro-Montes. Op aangeven van de VAR ging ref Van Driessche naar de beelden kijken: strafschop. Na overleg met Vanlerberghe schoot Druijf de bal laag centraal voorbij Bolat. Malinwa had zo nog twintig minuten voor een tweede treffer.

Twintig warme minuten moesten het worden voor AA Gent. Kabore vuurde een eerste waarschuwing af, zonder gevaar. Enkele flankvoorzetten vonden vervolgens niet de kruin van Druijf of De Camargo. Ondertussen waren Mechelse supporters samengetroept buiten het stadion om hun ploeg vocaal alsnog naar de gelijkmaker te stuwen. Vrancken had Storm en Engvall in de ploeg gebracht in de hoop het tij alsnog te keren. De klok tikte echter genadeloos weg, al zouden er nog zes minuten overgespeeld worden.

Toch kreeg KV Mechelen buiten een schotje van Storm geen écht grote kans meer op de 2-2, waardoor AA Gent zijn seizoen alsnog een beetje glans gaf met Europees voetbal. KV Mechelen blijft na een fraai seizoen teleurgesteld achter, maar mag met trots terugkijken op de voetbaljaargang 2020-2021, waar het lof oogstte van vriend en vijand.

LEES OOK:

ONS OORDEEL. Veel vechtlust, geen hoge punten bij KV Mechelen

REACTIES. Frustratie bij KV: “Was altijd rood” & “Teleurstelling overheerst”

  • AA Gent verovert Europees ticket na 1-2 winst
  • Buffalo's scoren na de pauze via Bezus en invaller Tissoudali
  • De 1-2 van Druijf levert KV Mechelen niets op in bitsig duel
 • Gelijkspel volstaat voor KVM voor tweede voorronde Conference League

  Hoewel KV Mechelen en AA Gent vanavond allebei met 35 punten beginnen aan de slotspeeldag van de Europe play-offs, volstaat voor KV een gelijkspel om de groep te winnen. Hoe dat kan? Lees het HIER.

 • Punt volstaat voor KV Mechelen, maar: “We gaan niet alles dichtmetselen”

  KV Mechelen ligt nog steeds in polepositie om het vijfde en laatste Europese ticket in de wacht te slepen. Malinwa heeft zaterdag (20u) tegen AA Gent aan een punt genoeg om zijn eerste plaats in de Europe play-offs vast te houden. “Onze manier van spelen is gebaseerd op kansen creëren, niet op de tegenstander iets te belemmeren”, zei Mechelen-coach Wouter Vrancken daags voor het allesbeslissende duel.

  Lees HIER het volledige artikel.

 • Geert Deferm en Koen Sanders: Europacup-winnaars over Malinwa vroeger en nu

  Ze noemen zichzelf de Malinwa Bastards. Ze waren erbij toen KV Mechelen in 1988 Europacup II won. Ze waren erbij toen KV Mechelen in 1993 in Cagliari zijn laatste Europese wedstrijd speelde (2-0). En ze hopen er volgend seizoen bij te zijn als KV Mechelen zijn onverhoopte maar langverwachte terugkeer maakt in het Europese voetbal. Je krant nodigde Geert Deferm en Koen Sanders, twee spelers van de laatste Europese generatie, uit om de wedstrijd in Oostende bij te wonen en sprak met hen over de magie van Europese voetbalavonden en over Malinwa vroeger en nu.

  Lees HIER het volledige dubbelinterview.

 • 18u35

  Welke ploeg pakt 5e en laatste Europese ticket?

  KV Mechelen en AA Gent vechten in een rechtstreeks duel om het 5e en laatste Europese ticket. Malinwa heeft in eigen huis voldoende aan een gelijkspel voor kwalificatie voor de voorrondes van de Conference League. De Buffalo's moeten winnen, willen ze een turbulent seizoen afsluiten met Europees voetbal. Beide teams tellen op dit moment 35 punten. Het Gentse puntenaantal werd naar boven afgerond bij de puntenhalvering. Aftrap om 20u.

 • 18u40

  Voor het eerst sinds 1993 Europees voetbal?

  Na 28 jaar staat KV Mechelen nog eens op de drempel van Europees voetbal. Met een gelijkspel tegen AA Gent is het ticket voor de tweede voorronde van de Conference League binnen. KVM-coach Vrancken houdt echter de druk weg van zijn spelers: “Spanning? Binnen mijn groep merk ik daar weinig van. Het is alleen maar omdat mijn spelers zo goed presteren dat er nu meer druk op komt van buitenaf. Een paar weken geleden waren we nog de enige ploeg in de play-offs die zonder druk speelde. Dat zag je ook aan ons spel. Nu moeten we zorgen dat we op dezelfde manier blijven voetballen.”

 • 18u45

  Yaremchuk op twee goals van Gents doelpuntenrecord: “Toch ligt mijn focus bij Europees ticket”

  In de toegevoegde tijd van de eerder matige thuiswedstrijd tegen Standard, scoorde Roman Yaremchuk alweer zijn 20ste competitiedoelpunt van het seizoen. Meteen ook treffer nummer 61 voor de Oekraïner in Gentse loondienst. En zo nadert hij tot op twee eenheden van Eric Viscaal die met zijn 63 goals de best scorende Buffalo is sinds 1980: “Voor mij blijft Europees voetbal belangrijker. Ik focus er ook niet op hoor. Want ik ben vooral bezig met dat Europees ticket. Dit was geen makkelijk seizoen voor ons. En nu willen we op een positieve noot eindigen.”

 • 19u01

  Opstelling KV Mechelen

  Basis: Thoelen, Kabore, Walsh, Bateau, Bijker, Vanlerberghe, Schoofs, Mrabti, Hairemans, Druijf, De Camargo

  Bank: Valkenaers, Wenssens, Kaya, Storm, Voet, Engvall, Dailly, Dassy, Wernersson, Shved

  Vranckx is geschorst en daardoor komt Kabore in de basis. Voorin krijgt De Camargo de voorkeur op Shved, al sukkelt de Oekraïner ook met een knieprobleem. De thuisploeg kan opnieuw rekenen op Storm, al begint hij wel vanop de bank na zijn enkelblessure.

 • 19u01

  Opstelling AA Gent

  Basis: Bolat, Hanche-Olsen, Ngadeu, Godeau, Castro-Montes, Samoise, Kums, Odjidja, Bezus, Malede, Yaremchuk

  Bank: Roef, Emeka, Oladoye, Bukari, Marreh, Nurio Fortuna, George, Dorsch, Plastun, Tissoudali

  De Oost-Vlamingen wonnen hun laatste 3 duels. Geen reden om te wijzigen volgens Vanhaezebrouck die voor de 4e match op rij met dezelfde 11 begint.

 • 19u17

  Welke ploeg bekroont haar inhaalrace?

  Zowel KV Mechelen als AA Gent stonden bij het begin van de Europe play-offs achter KV Oostende en Standard. Maar beide ploegen wonnen 3 van hun 5 duels in deze nacompetitie, KVM is zelfs nog ongeslagen. Op de openingsspeeldag van de Europe play-offs leken de Maneblussers op weg naar een zege in de Ghelamco Arena. Maar de Buffalo’s knokten zich terug en sleepten via Yaremchuk en Odjidja een gelijkspel uit de brand (2-2).

 • 19u25

  Mechelse goals bij de vleet

  Dat de Kakkers de laatste tijd erg scherp zijn, bewijzen ze met het doelpuntenproductie. Zo scoorden ze in de laatste 7 competitiewedstrijden telkens minstens 2 keer. Met 22 treffers halen ze tijdens deze reeks zelfs een gemiddelde van hoger dan 3 goals per match.

Volg het nieuws over KV Mechelen overal.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws