Na de ontdekking van de cannabisplantages werden de plantjes, die oogstrijp waren, vernietigd 

Na de ontdekking van de cannabisplantages werden de plantjes, die oogstrijp waren, vernietigd ©  Joren De Weerdt

Politie rolt twee cannabisplantages op: 28-jarige man aangehouden

Rijmenam, Mechelen -

De politie heeft een tweetal weken geleden twee cannabisplantages ontdekt. Dat was het geval in een villawijk in Rijmenam (Bonheiden) en in een loods in de Lakenmakersstraat in Mechelen. Eén verdachte kon donderdagochtend worden opgepakt. Hij werd door de Mechelse onderzoeksrechter aangehouden.

Theo Derkinderen

De eerste cannabisplantage werd in de Watermolenstraat in Rijmenam ontdekt. Een bosrijke straat waarin ook enkele villa’s staan. Volgens een buurtbewoner waren het arbeiders die een doordringende cannabisgeur in de buurt hadden opgemerkt en de politie van de zone Bodukap daarvan op de hoogte brachten. “Zij zijn in de woning binnengevallen en hebben de plantage er ontdekt”, vertelt een bewoner van de straat. “Het ging om een woning die verhuurd werd. De persoon die het huis huurde, kende ik niet. Blijkbaar was hij ook niet aanwezig toen de politie binnenviel. Ikzelf heb alleszins nooit een verdachte geur waargenomen.”

“In de woning in Rijmenam werd een professionele cannabisinstallatie aangetroffen, goed voor zo’n 400 plantjes”, bevestigt Kristof Aerts van het Antwerpse parket het nieuws.

700 plantjes

Heel snel konden de speurders de verdachte van de cannabisplantage in Rijmenam ook linken aan een loods in de Lakenmakersstraat in Mechelen. Daar viel de politie ook binnen en trof er eveneens een cannabisplantage aan. “Daar ging het om meer dan 700 plantjes. Ook daar was er sprake van een professionele installatie en werd de elektriciteit illegaal afgetapt.”

Ook bij de inval in Mechelen konden er geen verdachten worden opgepakt. De politie wist wel wie er achter de plantages zat - meer dan waarschijnlijk ging het om de huurder van de panden - en spoorde hem op. Hij kon uiteindelijk donderdag worden gearresteerd.

“De verdachte is een 28-jarige man uit Deurne. De man werd na zijn arrestatie grondig ondervraagd en in de loop van donderdag voor de Mechelse onderzoeksrechter geleid. Die besliste om de betrokkene onder aanhoudingsmandaat te plaatsen”, aldus nog Aerts.

Verder onderzoek

Het onderzoek naar de plantages wordt de komende dagen verdergezet. Zo willen speurders te weten komen of er nog meer mensen bij de zaak betrokken waren en of de plantages op eigen initiatief werden opgetrokken, dan wel in opdracht van een bende. Speurders zien heel vaak dat drugsbendes mensen zoeken in ons land om cannabisplantages op te bouwen in ruil voor een vergoeding. De oogst van de plantjes is dan uiteraard ook voor de opdrachtgevers bestemd.

Hoelang de plantages al stonden in Rijmenam en Mechelen en hoeveel keer al geoogst werd, wordt nu verder onderzocht.

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mechelen in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws