©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

1 / 4

KV Mechelen op één punt van Europa na comeback aan de kust

Na zijn slechtste helft van de Europe play-offs wist KV Mechelen net als in de thuismatch tegen Oostende opnieuw een dubbele achterstand op te halen. Winnen zat er deze keer niet in, maar het punt was wel voldoende voor het behoud van de leidersplaats en de uitschakeling van Oostende. AA Gent won van Standard (2-0), wat bekent dat Malinwa zaterdag minstens een punt moet thuishouden tegen de Buffalo’s. Dan gaat het na 28 jaar weer Europa in.

ONS OORDEEL. Cruciale Thoelen, afscheid in mineur voor Vranckx

KV Mechelen moest voor de voorlaatste horde richting Europa naar Oostende, dat zelf moest winnen om nog een kansje op groepswinst te behouden. Wouter Vrancken miste Storm (geblesseerd) en Peyre (geschorst). Bateau en Shved waren hun logische vervangers. Bij Oostende voerde Alexander Blessin een wijziging door: Bataille verving Hendry, die niet speelklaar geraakte.

Voor de aftrap nam Oostende afscheid van Kevin Vandendriessche en Fashion Sakala, die hun laatste thuisduel voor de Kustboys speelden. Vandendriessche trekt naar KV Kortrijk, Sakala naar het Schotse Rangers. KVO wou zijn helden een waardig afscheid bieden, want al in de eerste minuut sneden ze als boter door de Mechelse rechterflank. Ndicka vond echter geen ploegmaat. Toch kregen ook de bezoekers nog in de eerste minuut hun kansje. Hairemans miste zijn vluchtschot.

Déjá-vu

Malinwa had het niet onder de markt in de openingsfase. Oostende zette hoog druk en dwong Vranckx zo tot balverlies. Sakala profiteerde en klopte Thoelen via een schot in de korte hoek. KVM was zo op achtervolgen aangewezen maar leek de rug snel te rechten. Na een mooie aanval zette Druijf Hairemans alleen voor Hubert, maar de Deurnenaar schoot pal op de KVO-doelman. Hij werd nadien afgevlagd voor buitenspel, al zou de VAR mits een doelpunt het tegendeel bewezen hebben. Toch leek het niet het dagje van KV Mechelen te zijn. Na een schot van Sakala kreeg nu Hjulsager een zee van ruimte op rechts, maar gelukkig zonder erg voor de bezoekers. Toen Hairemans op eigen helft balverlies leed, kon Boonen Ndicka wegsturen. Hij vond de volledig vrijstaande Sakala, die zijn tweede van de avond maar voor het binnentikken had. Een déjà-vu, want ook thuis stond geel-rood al na een halfuur twee treffers in het krijt.

KVM houdt adem in

Oostende had zijn prooi stevig tussen zijn tanden geklemd en ging naarstig op zoek naar het genadeschot. Bateau liet zich aftroeven door Sakala, die Hjulsager de 3-0 leek aan te bieden. Een alles-of-nietstackle van Walsh en een reflex van Thoelen redden de meubelen. Ref Verboomen werd nog door de VAR gesommeerd om de beelden te bekijken, maar hij zag er geen strafschop in. KV Mechelen was een schim van de ploeg die in deze Europe play-offs hoge ogen gooide en kwam amper in de buurt van Hubert. De 3-0 leek meer nabij dan een aansluitingstreffer. Of wat gezegd van Sakala die een voorzet van Vandendriessche van binnen de kleine zestien naast kopte. De Zambiaan probeerde het iets later nog eens tevergeefs met een afstandsschot. Na zijn veruit slechtste helft van de Europe play-offs ging KVM de rust in met een dubbele achterstand. Al mikte Shved op slag van rust een door Hubert gepareerde pass van Bijker nog de zeer gevleide 2-1 op de paal.

Druijf gooit duel weer open

Hoe goed Oostende de eerste helft startte, zo goed startte KVM het tweede bedrijf. Shved speelde Walsh vrij op rechts en de rechtsachter had een prima voorzet in petto. Bataille ging onder het leer door en Druijf schoot de aansluiter tegen de touwen. Enkele tellen later werd de Nederlander diepgestuurd, maar hij werd nog net een halt toe geroepen. Toch bleef het ook oppassen geblazen voor de bezoekers. Zo kopte een wel erg op Walsh leunende Theate een hoekschop op de paal. Vandendriessche kon op zijn beurt geen vervolg breien aan een veelbelovende aanval. Aan de overkant kopte Bateau een hoekschop van Schoofs naast, al leek Vranckx wel een overtreding te begaan. Toen opnieuw Schoofs een vrije trap voor doel smeet, werkte de Trinidadiaan de bal wél tegen de touwen. Net als in de heenmatch maakte Malinwa zo een dubbele achterstand goed. Alles te herdoen dus. D’Haese waagde zijn kans, Thoelen pakte. Vanlerberghe blokte nadien een poging van invaller Kvasina af.

Afscheid in mineur voor Vranckx

KVM reageerde met een alweer een goede rush van Walsh, De Camargo kon zijn voorzet net niet buiten het bereik van Hubert knikken. De wedstrijd kon nog beide kanten op, al schoot KVM zichzelf in de voet toen Vranckx tien minuten voor tijd een tweede gele kaart pakte voor een fout op Ndicka. Een afscheid in mineur voor de vertrekkende Vranckx, ook al omdat KVM door de onbeschikbaarheid van Van Damme en Defour niet dik zit in de verdedigende middenvelders. Kansen vielen er in het slot van de partij niet meer te noteren, al hield KVM nog even de adem in toen in eigen zestien een bal tegen de arm van Bateau leek te gaan. De VAR kwam echter niet tussenbeide.

Zo eindigde de wedstrijd op 2-2 en is Oostende definitief uitgeschakeld voor groepswinst. KV Mechelen moet volgende week tegen AA Gent minstens een punt pakken om het Europese ticket te verzekeren.

    Volg het nieuws over KV Mechelen LIVE: Volg alle matchen live overal.

    Download de GVA-nieuwsapp

    Gerelateerd

    Aangeboden door onze partners

    Meer sportnieuws