© mph, rr

Grote brand in Herentals blijkt uit de hand gelopen kwajongensstreek

Herentals -

De zware brand die zaterdagnamiddag aan Stadsveld in Herentals een verlaten bedrijfsgebouw teisterde, werd veroorzaakt door een groepje minderjarigen. “Ze maakten een kampvuurtje op een tafel dat op een gegeven moment uit de hand liep”, weet politiewoordvoerder Dirk Van Peer. “Toen ze de ernst van de situatie inzagen, verwittigden ze zelf de brandweer om vervolgens de benen te nemen.”

Marc Peeters, Hans Otten

Buurtbewoners hadden kort na het ontstaan van de brand een groepje jongeren opgemerkt, maar het was niet meteen duidelijk of die ook daadwerkelijk wat te maken hadden met de vlammenzee. Ze werden wel actief opgespoord. “In de loop van zondagochtend hebben de betrokkenen zich bij onze diensten gemeld”, zegt commissaris Van Peer. “Ze bekenden dat ze de brand hebben veroorzaakt, maar dat het ging om een kwajongensstreek die totaal fout is gelopen.”

De politie verhoorde zes 14-jarigen. “Omdat de jongeren niet gekend waren bij de politie, ze berouw toonden en ze spontaan naar de politie waren gestapt, mochten ze na verhoor beschikken, in afwachting van de verdere afhandeling van de zaak.” De brand zorgde zaterdagnamiddag voor flink wat opschudding in de buurt van Stadsveld en Spekmolenstraat in het centrum van Herentals.

 

 ©  Steven Van der Veken

Al van bij het verlaten van hun standplaats was het voor de brandweer van Herentals duidelijk waar ze naartoe moesten. Een zwarte rookpluim steeg op boven de stad. Die was van ver zichtbaar. “Toen we ter plaatse waren, woedde de brand al in alle hevigheid”, zegt bevelvoerder Danny Van den Bergh.

“Achteraan het pand sloegen de vlammen door het dak, maar vanwege een gesloten poort geraakten we er niet meteen dicht bij. Gelukkig was het gebouw goed gecompartimenteerd. We hebben de brand dan ook kunnen beperken tot het gedeelde waarin het vuur is ontstaan. Op die plaats is de verwoesting evenwel totaal. Al het materiaal dat er nog binnen stond, is verloren.”

Het pand aan Stadsveld had de voorbije decennia diverse bestemmingen. Ooit was er de garage John Hermans gevestigd, later was er een carwash actief en nog later werd een gedeelte van het gebouw omgedoopt tot het Stadshof en was het een pleisterplaats voor biljarters.

Eigendom van projectontwikkelaar

Op 13 maart 2016 reed de brandweer al eens in allerijl naar het complex nadat in een technisch lokaal achter de toog van de taverne brand was ontstaan. Ook toen stond het gebouw al jaren leeg. De schade bleef toen relatief beperkt

“Momenteel is het gebouw eigendom van een projectontwikkelaar”, zegt burgemeester Mien Van Olmen (CD&V), die de bluswerkzaamheden ter plaatse volgde. “Er zijn al plannen gepasseerd, maar die hadden de fase van uitvoering nog niet bereikt.

Stadsveld werd tijdens het blussen afgesloten door de politie. Ook de Stadspoorstraat, een toegangsweg vanaf de ring naar het centrum van Herentals, ging dicht omdat de brandweer slangen over de weg had gelegd. Gewonden vielen er niet.

Een zwarte rookpluim steeg op boven de stad.

Een zwarte rookpluim steeg op boven de stad. © MPH

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Herentals in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws