© Joris Herregods

Lange file aan vaccinatiedorp Spoor Oost door stormweer en verkeerslichten

Druk, drukker, drukst. Met tien vaccins per minuut draait het vaccinatiedorp op Spoor Oost in Borgerhout met een recordsnelheid. Dat was dinsdagmiddag te merken aan de lange file wagens op de Noordersingel. Al kwam die er ook door de verkeerslichten.

LEES OOK: 100.000 prikjes in Spoor Oost: “In de tweede helft van mei gaan we van 10 naar 20 vaccins per minuut”

Volgens spoedarts Jan Stroobants lag de verkeersdrukte zeker ook aan het stormachtige weer. “Dan nemen de mensen al eens sneller de wagen.”

“De verkeerslichten ter hoogte van het vaccinatiedorp stonden ook heel even verkeerd afgesteld”, zegt Dirk Delechambre, woordvoerder van de stad Antwerpen. “Dat zorgde voor een file, maar inmiddels is dat probleem alweer opgelost.”

Er wordt natuurlijk ook volop gevaccineerd. Dinsdag werden in vaccinatiedorp Spoor Oost 2.400 vaccins van Moderna geplaatst. Het ging om de tweede prik voor voornamelijk 73-plussers. Er werden ook tweeduizend injecties gegeven van Pfizer. Die gingen naar 66-jarigen.

“Kom te voet of met de fiets”

Dat het verkeer de grootste uitdaging wordt voor het Antwerpse vaccinatiedorp, zei Jan Stroobants maandag al. “We weten niet hoe mensen zich naar hier zullen verplaatsen. Komt iedereen met de auto, dan kan dat problemen geven. Tot nu toe werden vooral oudere mensen gevaccineerd. Het is logisch dat zij de wagen nemen of zich door mantelzorgers tot hier laten vervoeren. Maar we vragen aan de jongere bevolking om, als het kan, te voet of met de fiets te komen.”

Dat maakt het mogelijk om meer mensen te vaccineren, benadrukt Stroobants. “Hoe minder wagens, hoe meer mensen per uur een vaccin toegediend kunnen krijgen. Daar zit een grote marge op. Komt iedereen met de wagen, dan halen we 650 vaccins per uur. Komt iedereen te voet of met de fiets, dan ligt dat getal op 2.500.”

Velo en Singelbus

Om het verkeer op Spoor Oost in goede banen te leiden, is een aantal maatregelen uitgewerkt. Het aantal fietsenstallingen is verdubbeld tot vijfhonderd. Er is ook een tijdelijk Velo-station geïnstalleerd dat veelvuldig benut wordt.

Een gratis Singelbus pendelt tussen de Sint-Willibrorduskerk in Berchem en Spoor Oost. Voor auto’s kunnen er 220 extra parkeerplaatsen bijkomen. Momenteel zijn er zeshonderd plaatsen.

Volgens de vaccinatieteller op Laatjevaccineren.be is in de eerstelijnszone Antwerpen-Centrum-Noord-Oost-Zuid 21,88% van de 595.295 inwoners gevaccineerd met minstens één prik. Van de 65-plussers heeft inmiddels 87,35% minstens één injectie gekregen.

Volgens Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid (CD&V), is het nog steeds mogelijk om tegen 11 juli alle 18-plussers in ons land van een eerste spuit te voorzien.

 

 ©  jhs

 

 ©  jhs

evw, grvr

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Borgerhout in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws